Külföld

Orosz és kínai ipari kémekre figyelmeztetnek a németek

admin
admin

2008. 05. 16. 11:24

A kínai és orosz ipari kémkedés fokozódó veszélyére figyelmeztetett a német Alkotmányvédelmi Hivatal. Az említett országok a klasszikus ügynökök mellett előszeretettel alkalmaznak gyakorlatot végző diákokat is.

A hivatalhoz közel álló források pénteki közlése szerint egyebek között ezt is tartalmazza az a jelentés, amelynek főbb megállapításait az illetékes hatóság előző nap hozta nyilvánosságra. Az ország biztonságát fenyegető veszélyek mellett ugyanakkor a hivatal utalt arra is, hogy elsősorban német nagyvállalatok – de közepes és kisvállalatok is – mind nagyobb számban célpontjai az ipari kémkedésnek a kínai és az orosz titkosszolgálatok számára.

A jelentés szerint az említett kémkedés elsősorban az autógyártás, a gépgyártás és az energiaipar területeit érinti. Annak elsődleges célja pedig főként a konkurencia felmérése, az innováció alakulása, a kutatás és fejlesztés irányainak feltérképezése, valamint mindezzel összefüggésben a költségek kalkulálása.

Az idézett források szerint a hivatal már az elmúlt évben figyelmeztetett több német vállalatot a veszélyekre, amelyek azóta lényegesen növekedtek. Elsősorban kínai és orosz, valamint iráni titkosszolgálatok folytatnak ilyen irányú tevékenységet, ügynökeik egyre aktívabbak Németországban. A klasszikus ügynökök mellett egyébként a szóban forgó szolgálatok előszeretettel alkalmaznak az érintett cégeknél gyakorlatot végző diákokat is, akiket azután a zsarolás különböző eszközeivel igyekeznek sakkban tartani.

A hivatal szerint a német vállalatok túlnyomó többsége nincs igazán tisztában a veszély mértékével, noha a kockázat óriási. A jelentés szerint egyébként a német szövetségi ügyészség az elmúlt évben csaknem negyven eljárást indított ipari kémkedési ügyekben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.