Külföld

Az amerikaiaknak nem tetszenek az elnökjelöltek

admin
admin

2008. 05. 16. 20:38

Az amerikaiak csaknem fele, 48 százaléka elégedetlen az elnökjelölt-aspiránsokkal, leginkább a republikánus és konzervatív választók morgolódnak - derült ki a Zogby pénteken ismertetett felméréséből.

Míg a megkérdezett demokrata szavazók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a pályázókkal, addig a republikánusoknak majdem ugyanekkora aránya, 76 százaléka elégedetlenségét fejezte ki.

McCaint utasítják el a legjobban

John McCain, a republikánus jelöltség várományosának a felmérés szerint nagyon nehéz küzdelemre kell felkészülnie, hiszen a “nagyon konzervatív” szavazók 86 százalékának nem tetszik az általuk túl liberálisnak tartott arizonai szenátor sem.

Véleményüket némely befolyásos konzervatív kommentátor úgy fogalmazza meg, hogy a jelenlegi mezőny legkonzervatívabb tagja a demokrata párti Hillary Clinton. A függetlenek többségének, 55 százalékának ugyancsak nincs ínyére egyik elnökjelölt-aspiráns sem.

A választásra jogosultak jelentős része még nem tudja, kire szavazzon, viszont azzal már sokan tisztában vannak, melyik politikusra nem voksolnának. A Zogby felmérésében a megkérdezettek majdnem fele, 49 százaléka közölte, hogy soha nem szavazna Clintonra. Nagyon erős az ellenérzés a másik két jelöltaspiránssal szemben is: a demokrata párti Barack Obama elnökségét a választók 44 százaléka utasítja el, McCainről 42 százalék nyilatkozott ugyanígy.

Inkább Obama mint Clinton

A demokrata táboron belül Clinton elutasítottsága 22, Obamáé 13 százalékos. A jelöltségért folyó kíméletlen demokrata belharc a statisztika szerint megtette a hatását, tavaly októberben még csak 37 százalék szögezte le, hogy nem támogatja a fekete szenátort.

Az ország demokrata felének 75 százaléka kizárta, hogy McCainre szavazzon, republikánus felének pedig 78 százaléka tartja lehetetlennek, hogy Obamára adja voksát.

A bizonytalanoknak McCain jön be

A függetlenek, akik könnyen a mérleg nyelvének szerepét játszhatják, leginkább Clintonból nem kérnek: 53 százalékuk soha nem szavazna a volt first ladyre. Obamáról 42, McCainről 38 százalékuk mondta ezt.

A nők legnagyobb hányada, 48 százaléka McCaint utasítja el, és érdekes módon 41 százalékuk ellenzi a volt first lady elnökségét, míg Obamáét csak 37 százalék. A férfiak 57 százaléka jelezte, hogy soha nem tudna Clintonra szavazni. Az idősek, a 65 év felettiek körében is Clintonnal szemben a legerősebb az ellenérzés, 56 százalékuk nem kíván Bill Clinton volt elnök feleségére szavazni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.