Nagyvilág

NATO-központ védené az internetes adatokat

A központ feladata az lesz, hogy megelőzze a komputerek és számítógépes hálózatok elleni internetes behatolási kísérleteket vagy támadásokat, illetve fellépjen az ilyenek elkövetői ellen. Ezt a fajta tevékenységet a NATO egyre komolyabb katonai és polgári jellegű fenyegetésnek tartja.

Az interneten és számítógépeken tárolt vagy cserélt adatok védelmére hoz létre központot a NATO annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet hét tagország szerdán írt alá Brüsszelben.

A Tallinnban felállítandó központhoz a vezérkari főnökök által aláírt egyezmény szerint Észtország mellett Lettország Litvánia, Olaszország, Spanyolország, Németország és Szlovákia biztosít szakembereket és anyagi támogatást. Az együttműködéshez később várhatóan más szövetségi tagállamok is csatlakoznak, az Egyesült Államok már jelezte ebbéli szándékát.

Észtországra nem véletlenül esett a választás: a balti állam, valamint a bankok és a helyi média központi számítógépes rendszereit tavaly példátlan támadássorozat érte. Az egyelőre mintegy 30 fővel dolgozó központ várhatóan már nyáron megkezdi tevékenységét, bár hivatalos avatását csak jövőre tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik