Nagyvilág

Nagykoalíció előszele Szerbiában

A szerb radikálisok, nacionalisták és szocialisták megállapodtak arról, hogy Belgrádban összefognak, s ezzel előrevetítették országos szintű koalíciójuk, kormányuk létrehozását is - derült ki a B92 belgrádi rádió és televízió szerdai híradásából.

A tévéhíradóban elhangzott bejelentés szerint Belgrád polgármestere Aleksandar Vucic, a Szerb Radikális Párt jelöltje lesz. Míg korábban a települések lakói közvetlenül választották polgármesterüket, a 2006-os alkotmánymódosítás óta a helyhatóságok jelölik ki őket, s a belgrádi testületben a három pártnak többsége van.

Amennyiben a hír igaz, az előrevetíti az országos kormányalakítási egyezkedések végeredményét is. Azok után, hogy a szocialisták Belgrádban, Szerbia legfontosabb, a nemzeti jövedelem több mint egynegyedét megtermelő központjában összefogtak a radikálisokkal és Vojislav Kostunica szerbiai demokratáival.

Az általuk vezetett párttömörülés nehezen állapodhat meg kormánykoalícióról az úgynevezett igazi, Európa-barát demokratákkal, a Boris Tadic elnök nevével fémjelzett erőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik