Nagyvilág

Két szeretetszolga mehet Mianmarba

Megkapta a vízumot, így várhatóan pénteken indul Mianmarba a Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa, akik pénzadományt visznek magukkal a pusztító ciklon sújtotta országba.

A szolgálat biztonsági okokból nem árulja el, hogy kik kapták meg a vízumot. Az általuk kijuttatott pénzadomány felhasználásának mikéntjéről a Baptista Világszövetség helyi képviselőivel egyeztetnek majd – mondta el Vermes Zoltán, a szolgálat munkatársa.

Mianmar továbbra is fogadja a segélyeket, de nem tudják, hogyan használják fel azokat. A Baptista Szeretetszolgálatnak van egy bangkoki raktára, melyben víztisztító tablettákat, oltóanyagokat, gyógyszereket tárolnak, ezek bejuttatása az országba azonban nehézkes, ezért döntöttek a hatékonyabban felhasználható pénzbeni adomány mellett.

A Szeretetszolgálat Bangkokban várakozó mentőcsapata továbbra sem kapott mianmari beutazási engedélyt, és egyre inkább úgy tűnik, hogy nem is fognak. Ha a helyzet csütörtökön sem változik meg, véget vetnek az értelmetlen vesztegelésnek, és hazautaznak – mondta el a szolgálat programigazgatója és koordinátora.

Louis Michel, az Európai Unió fejlesztési biztosa –miután a mianmari hatóságok „szigorúan csak humanitárius” célokra felhatalmazó vízuma birtokában Rangunba érkezett- abbéli aggodalmának adott hangot, hogy a hónap eleji természeti csapás miatt Mianmarban éhínség fenyeget. Tény, hogy eddig a bajba jutottak kis százaléka kapta meg a segélycsomagokat, ám tegnapról mára javult a helyzet az elosztás terén – közölte az ENSZ főtitkárának szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik