Nagyvilág

Orbán magyar egységet akar Erdélyben

A Felvidék és a Délvidék példája is azt mutatja, a kárpát-medencei magyarság számára az együttműködés és az összefogás hozza meg a legnagyobb sikert – hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Erdélyben az egymással rivalizáló erők közötti új egység jöhet létre a következő időszakban – mondta Orbán Viktor, miután Budapesten megbeszélést folytatott Szász Jenővel, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökével. Erdélyben hosszú ideig „egyszólamú egység” volt, ami felbomlott, ugyanakkor a Magyar Polgári Párt megalakulása az első fontos lépés az új egység felé vezető úton – hangsúlyozta.

A Szász Jenő vezette új erdélyi párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alternatívájaként alakult meg, január végén jegyezték be Romániában.

Orbán Viktor reményeinek némileg ellentmond, hogy a magyar egység – azaz az RMDSZ és az MPP összefogása – eddig nem valósult meg, és a nyár elején tartandó helyhatósági választásokon egymás rivalisaként könnyen megoszthatják a magyarok szavazatait.

Az őszi parlamenti választásokon pedig, ha továbbra sem születik egyezség a két erő között, az a magyarok parlamenti részvételét is veszélybe sodorhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik