Nagyvilág

Katonai beavatkozás a segélyekért?

Az emberiességi alapon végrehajtott katonai akció is szerepel a természeti katasztrófa sújtotta Mianmarnak szánt segélyek lehetséges eljuttatási módszerei között - mondta kedden a brit külügyminiszter.

David Miliband a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a „védelem felelősségéről” szóló ENSZ-alapelvet, amely egyebek mellett népirtás esetére vonatkozik, alkalmazni lehet természeti csapások esetén is.

A külügyminiszter a BBC hír- és közéleti műsorokra szakosodott 4-es csatornájának kedd esti világpolitikai magazinjában azt mondta: Nagy-Britannia New York-i ENSZ-képviselete az egykori Burmát ért katasztrófa óta egyértelműen azt az álláspontot vallja, hogy az ENSZ minden lehetséges eszközének rendelkezésre kell állnia a segélyek eljuttatása érdekében.

Miliband szerint „meg lehet próbálni” katonai kísérettel ellátott segélykonvojok elindítását a mianmari junta engedélye nélkül. A külügyminiszter megjegyezte ugyanakkor, hogy a mianmari hadsereg 400 ezer főt számlál. Hozzátette azonban, hogy London „minden opciót vizsgál”, és kiemelte, hogy a királyi haditengerészet már a térségbe küldte Westminster nevű fregattját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik