Nagyvilág

Szudáni lázadók a fővárost támadják

Egy darfúri lázadóvezér azzal fenyegetőzött hétfőn, hogy fegyveresei a főváros elleni sikertelen roham után sem hagynak fel a Kartúm elleni támadásokkal, amíg meg nem buktatják a szudáni kormányt.

“Ez csak egy folyamat kezdete, és vége pedig a rezsim felszámolása lesz” – mondta Halil Ibrahim, a Darfúri Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) nevű, katonailag legerősebb darfúri felkelőcsoport vezetője.

A JEM több száz harcosa szombaton betört Kartúm egyik elővárosába, és összecsapott a biztonsági erőkkel. Kormányforrások szerint a lázadók támadása kudarccal végződött. A támadásban mintegy 65 ember vesztette életét.

Darfúri felkelők korábban még soha nem jutottak ilyen közel a nyolcmilliós fővároshoz, amelyet eddig elkerült az elmúlt évek polgárháborújának pusztítása. Az ENSZ és az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a szudáni helyzet miatt, Kartúm pedig megszakította a diplomáciai kapcsolatait Csáddal, mert azt állítja, hogy a szomszédos ország támogatja Halil Ibrahim lázadóit.

A támadással összefüggésben szudáni hatóságok hétfőn őrizetbe vették Hasszán al-Turabi iszlamista ellenzéki pártvezetőt és pártjának négy vezető tisztségviselőjét. A kartúmi kormány szerint a JEM a múltban támogatta al-Turabi Népi Kongresszus Pártját, de az ellenzéki vezető ezt cáfolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik