Nagyvilág

Megint nincs kormánya Pakisztánnak

A Navaz Sarif vezette pakisztáni párt hétfőn kilépett a csupán hat héttel ezelőtt megalakult kormánykoalícióból, aminek hatására az ázsiai muzulmán országba visszatért a választások előtti politikai bizonytalanság.

A Pakisztáni Muzulmán Liga – Navaz (PML-N) volt a négypárti koalíció második legnagyobb tagja. A legerősebb kormánypárt a néhai Benazir Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari vezette Pakisztáni Néppárt (PPP), amelynek tagjai közül Juszuf Raza Gilanit választották ki a miniszterelnöki tisztségre.

A PML-N azért lépett ki a koalícióból, mert nem tudott megállapodni a PPP-vel azon bírák visszahelyezéséről, akiket Pervez Musarraf államfő bocsátott el tisztségükből tavaly novemberben. Sarif éppen azzal a fő feltétellel vitte be pártját a koalícióba, hogy a 60 bírót visszahelyezik posztjára.

Sarif és Zardari vasárnapig bezárólag három napon át tárgyalt Londonban a kérdésről, de nem tudtak egyezségre jutni.

“Minisztereink holnap találkoznak a kormányfővel, és benyújtják lemondásukat” – jelentette be Sarif hétfői iszlámábádi sajtóértekezletén. A 24 miniszterből 9 tartozik a PML-N-hez. A párt – kívülről – továbbra is támogatja a kormányt. “Egyelőre nem vagyunk ellenzékben” – tette hozzá Sarif, aki volt már miniszterelnök; Pervez Musarraf 1999-ben puccsal távolította el a hatalomból.

Elemzők szerint ha a párt a támogatását is megvonja a kormánytól, akkor elképzelhető, hogy a PPP Musarraf elnök szövetségeseit hívja be a koalícióba, vagy új parlamenti választásokat kell kiírni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik