Nagyvilág

Még mindig várják a segítséget Mianmarban

Tíz nappal a Nargis ciklon pusztítása után Mianmarban továbbra is vannak megközelítetlen övezetek, de a kormányzat ellenőrizni akarja a külföldi segélyek elosztását.

“Vannak olyan övezetek, ahová nem tudnak eljutni az illetékesek” – idézte a katonai kormányzat által ellenőrzött New Light of Mianmar című napilap Szoe Tha nemzeti tervezési és gazdaságfejlesztési miniszter külföldi diplomatákhoz intézett szavait.

“Bármely ország adományait elfogadjuk”, de “a segélyszállítmányok szétosztását a helyi szervezetek intézik” – tette hozzá a miniszter a lap szerint.

Vasárnap némileg gyorsult a segélyszállítmányok érkezésének üteme, de a segélyek mennyisége korántsem elegendő. A külföldi segélyszervezetek továbbra is utánpótlási és adminisztratív nehézségekkel küszködnek – közölte az ENSZ.

Közel 30 ezer halott

A hivatalos, nem végleges adatok szerint a ciklon halálos áldozatainak száma 28 458, és 33 416 embernek veszett nyoma. Diplomaták szerint azonban a halálos áldozatok száma a százezret is elérheti.

Louis Michel, az Európai Bizottság humanitárius ügyi és fejlesztéspolitikai biztosa keddre Brüsszelbe összehívta a EU fejlesztésügyi minisztereit, hogy megvitassák a ciklon után Mianmarban kialakult humanitárius helyzetet – közölte a biztos hétfőre virradóra kiadott közleményében.

Az EU 30 milliót adna

A tanácskozás után Louis Michel személyesen Rangunba kíván utazni, hogy megvitassa a helyi hatóságokkal a nemzetközi segítségnek a katasztrófa sújtotta lakossághoz való eljuttatását.

Louis Michel előzőleg csütörtökön bejelentette, hogy az EU 2 millió eurót különített el a katasztrófa áldozatai számára, de ez az összeg a 30 millió eurót is elérheti, amint a hatóságok lehetővé teszik a humanitárius segély eljuttatását a károsultakhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik