Külföld

Irredentizmussal vádolnak minket a románok

admin
admin

2008. 05. 12. 15:22

Irrendenta nosztalgiakirándulásnak nevezte a pünkösdvasárnap Budapestről Gyimesbükkre érkezett vonatot a Gardianul című román napilap.

A Budapestről indult, Magyarország címerével ékesített mozdony vontatta szerelvény pénteken Gyergyószárhegyre ért, ahol csatlakozott a magyarországi zarándokok népes csoportjához Tánczos Barna romániai szállításügyi államtitkár és Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, illetve a román és magyar újságírók csapata.

A nosztalgiavonat utasai vasárnap a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti pontjáig, Gyimesbükkig jutottak el, ahol az egykori MÁV-őrházban vasúttörténeti kiállítás nyílt.

A Gardianul erről szóló tudósításának azt a címet adta: “A magyarok elfoglalták ‘Nagy-Magyarország’ határát”. Az esemény leírásán túl a tudósítás végén néhány kommentáló mondat olvasható. Eszerint egy ilyen “nyomorúságos kis őrház” felavatása mögött egyfajta irredenta nosztalgiakirándulás szándéka húzódott meg a régi magyar határ egyik ereklyéjéhez.

“Jó példája ez annak, amikor bizonyos fontos vallási ünnepeket – mint amilyen a pünkösdi katolikus zarándoklat – magyarpárti tüntetéssé változtatnak” – írja az újság. A tudósító szerint az effajta akcióknak románellenes jellegük van, ezeket mind jobban és jobban eltűrik Romániában. Ugyanakkor a lap szerint ezek a megmozdulások sértik a románok önérzetét, végső soron pedig a román állam biztonságát is veszélyeztetik.

A Ziua című napilap “Nagy-Magyarország iránti nosztalgia” címmel közölt rövid tudósítást az eseményről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.