Nagyvilág

Földrengés volt Kínában

Nagy erejű földrengés rázta meg hétfőn Kína nyugati részét, előzetes becslések szerint a földmozgás ereje a Richter-skála szerint 7,8 fokozatú volt. Több mint nyolcezren meghaltak, tíezer a sebesült. Magyarok nincsenek veszélyben. A pekingi olimpia létesítményei sem károsodtak.

Az amerikai földtani intézet szerint a földrengés központja Szecsuan tartományban volt, mintegy 92 kilométerre északnyugatra a tartományi fővárostól, Csengtutól. A rengések a földfelszín alatt 29 kilométerre keletkeztek.

A kínai földrengés által sújtott körzetek közül egyedül Szecsuán tartományban 7561 halálos áldozatot számoltak eddig – jelentette az Új Kína hírügynökség a helyi kormányra hivatkozva.

A földrengés erejéről tanúskodik az, hogy a másfélezer kilométeres távolságra fekvő Pekingben több mint két percig inogtak az épületek, és a rengés érezhető volt Sanghajban, Tajvanon és Bangkokban, de Vietnam fővárosban, Hanoiban is. Bangkokban hét percen át kilengtek a felhőkarcolók.

Helyszíni beszámolók szerint Peking pénzügyi központjában sokan elhagyták az épületeket, de károk szemlátomást nem keletkeztek. Az idei nyári olimpiának helyt adó kínai főváros metróhálózata sem sínylette meg a földrengést.

Sok épület összeomlott

Az épületek négyötöde összeomlott viszont Kína Szecsuán tartományának Pejcsuán-Csiang autonóm körzetében – jelentette az Új Kína hírügynökség. Ez az a körzet – mintegy 160 kilométerrel északkeletre a tartományi fővárostól, Csengtutól – amelyből a hírügynökség nem sokkal korábban 3000-5000 halálos és mintegy 10 ezer sérült áldozatról tett jelentést a tartományi katasztrófamentőkre hivatkozva.

A rengés hatására Szecsuánban leállt öt erőmű, a tőle északra fekvő Shenszi tartományban pedig további három, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora terület vagy hány lakos maradt áramszolgáltatás nélkül.

Magyarok nincsenek veszélyben

Nem sérült meg a nyugat-kínai földrengésben a Csengtuban tanuló két magyar diák – közölte a Külügyminisztérium szóvivője.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő elmondta, a két magyar már az egyetem előtti területen tartózkodik, miután a földmozgást követően mindenkinek el kellett hagynia az épületet.

A Kínában tartózkodó magyarokról pontos adatokat a nagykövetség nem ismer, ugyanis a Külügyminisztérium ajánlása ellenére a hosszabb időre Kínában tartózkodó magyar állampolgárok fele vagy még ennél is kevesebb jelentkezik be a pekingi magyar nagykövetségen – hangsúlyozta Kusai Sándor, a Magyar Köztársaság pekingi nagykövete.

A miniszterelnök nyugalomra int

A nagy erejű rengés epicentrumának közelébe, Szecsuán fővárosába, Csengtuba utazott Ven Csia-pao miniszterelnök, és a repülőgépen adott interjújában arra kérte a katasztrófa sújtotta lakosságot, hogy próbálja meg megőrizni nyugalmát.

„A katasztrófa után most a nyugalom, a bizalom és a nagyfokú bátorság a legfontosabb” – mondta. A központi hatóságok utasították a közigazgatási vezetőket minden szinten, hogy legyenek a frontvonalban a katasztrófaelhárításban és az önkéntes mentők irányításában – tette hozzá a miniszterelnök.

Az olimpia nincs veszélyben

Az ötkarikás helyszínekben nem tett kárt a földrengés. „A Pekingben és a vidéki városokban lévő 31 létesítményt földrengésbiztosra építettük, és ezek közül mindegyikük sértetlen maradt” – így Szun Vej-tö, a szervezőbizottság kommunikációs irodájának igazgatóhelyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik