Külföld

Fico 1848-ban él?

admin
admin

2008. 05. 12. 12:55

Robert Fico úgy viselkedik, mintha ma is 1848-at írnánk és a szlovákoknak még mindig a magyar hatalmasságoknál kellene instanciázniuk - írta a SME.

A szlovák lap szerint a kormányfő a hét végén Orbán Viktor győzelmével riogatta nemzeti érzelmű szlovák hallgatóságát, mondván, hogy ha Magyarországon győz a Fidesz, akkor megélénkülnek a Szlovákia elleni magyar nacionalizmus szélsőséges megnyilvánulásai.

Fico a szlovák nemzet 160 évvel ezelőtti kívánalmait megfogalmazó “nemzetébresztők” memorandumának évfordulóján beszélt és erősítette meg kormánya “nemzeti öntudatot és büszkeséget” hirdető hazafias programját.

A liberális szlovák polgári napilap, a SME jegyzetírója emlékeztet: az elmúlt 160 év során a szlovákok sokkal messzebbre jutottak, mint amiről egykori nemzetébresztőik, “Stúr, Hodza, vagy Hurban álmodni merészeltek volna”. Egyes mai nemzetébresztőikbe azonban átöröklődött és máig fent is maradt “a történelmi Magyarország-komplexus”.

“A szomszédos nemzet ellen gerjesztett gyűlölet szánalmas és elítélendő” jelenség – írja a lap – “nyilvánuljon az meg akár a Duna felénk, akár a magyarok felére eső oldalán. A probléma épp ebben áll”.

Fico már előre óva int, hogy Orbán személyében majd színre lép a szlovákellenes szélsőség, miközben “az ő kormányában egy olyan párt kapott kormányzati szerepet, amelynek a teljes programja kizárólag a szélsőségen és a (más) nemzet elleni támadásokon alapszik” – utal a magyarellenes Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) a jegyzetíró Matús Kostolny, aki megjegyzi: “Fico nemzeti büszkeségre buzdítja a szlovákokat, de ezt oly módon teszi, hogy nem sok okot szolgáltat nekik a büszkeségre.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.