Nagyvilág

Európa sikernek tekinti a szerb választást

Az Európai Unió, egy sor nyugat-európai ország, és több balkáni vezető is üdvözölte hétfőn a szerbiai Európa-barát erők választási sikerét, annak ellenére, hogy a Boris Tadic államfő vezette, az Európai Szerbiáért nevű pártszövetség közel 39 százalékos eredménye önmagában kevés ahhoz, hogy ők irányíthassák az országot.

Olli Rehn, az unió bővítési biztosa gratulált “az európai értékeket osztó reformpárti erők sikeréhez”, és hangsúlyozta: bízik benne, hogy “az új kormány folytatja az ország átalakítási terveinek megvalósítását”. Közleményében Olli Rehn egyúttal azt hangoztatta, hogy Brüsszel “kész felgyorsítani” Szerbia menetelését az unió felé, “akár a tagjelölti státus” megadásával is.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetből Szerbia gyorsan továbbhaladhat az uniós tagság felé. Solana reményét fejezte ki, hogy “gyorsan megalakulhat egy új kormány, amely határozottan elkötelezi magát a reformok, valamint az Európa felé való továbblépés feltételeinek teljesítése mellett”.

Mindkét uniós politikus elismerését fejezte ki a szerbiai parlamenti választások szabad és békés lebonyolításáért.

Európához akarnak tartozni?

“A választások eredménye világosan tükrözi azt a tényt, hogy Szerbia polgárainak többsége az Európához való közeledést akarja” – hangoztatta berlini nyilatkozatában Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Az eredmény emellett azt mutatja Steinmeier szerint, hogy az Európai Uniónak igaza volt, amikor április végén aláírta Szerbiával a társulási szerződést, első lépéseként az ország teljes jogú csatlakozásának.

“Szerbia egyértelműen Európa mellett döntött” – fogalmazott nyilatkozatában a francia külügyminisztérium. “Egyértelműen ki fogunk állni amellett, hogy Szerbia európai távlatai kézzel foghatóvá váljanak” – fogalmaz a párizsi külügyi nyilatkozat, hozzátéve, hogy a szerbek számíthatnak Európára és Franciaországra.

Az olasz kormány nevében Franco Frattini külügyminiszter örömét fejezte ki “a szerb választók európai (irányú) választása kapcsán”. Carl Bildt svéd külügyminiszter – aki 1999 és 2001 között az ENSZ balkáni különmegbízottja volt – kormánya nevében mint “fontos erkölcsi győzelmet” üdvözölte az Európa-barát szerb pártoknak “a vártnál sokkal jobban sikerült választási eredményét”. Ugyanakkor azt mondta, hogy a kialakult erőviszonyok miatt több hónapig tartó kormányalakítási tárgyalásokra számít.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a szerbek “félreérthetetlenül igent mondtak országuk európai jövőjére”.

A Balkán is örül a demokraták sikerének

Az Európa-barát erők szerbiai választásokon aratott győzelme jó Szerbiának, de jót tesz a Balkán stabilitásának is, mivel az eredmények azt muatják, hogy “Szerbia jövőjéről és politikájáról nem lehet majd dönteni az Európa-párti erők nélkül – mondta Stipe Mesic horvát elnök a Belgrádból érkező hírekre reagálva.

Üdvözölték a szomszédos Szerbia választóinak többségében “európai döntését” hétfőn a boszniai szerb vezetők is. Rajko Kuzmanovic, a boszniai szerb entitás elnöke úgy vélekedett, hogy Szerbia közeledése Európához mostantól “népi akaratnak” tekinthető.

A Szerbiától való függetlenségét alig három hónapja kikiáltó Koszovó miniszterelnöke úgy vélekedett, hogy a Borisz Tadics elnök vezette Nyugat-barát erők szerbiai győzelme stabilitást jelent a balkáni térség számára. Ugyanakkor óva intette Szerbiát a koszovói ügyekbe való beavatkozástól. “Azt üzenem Tadics elnöknek, hogy gondoljon többet Brüsszelre és a NATO-ra és kevesebbet Koszovóra” – nyilatkozta Hashim Tacsi miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik