Külföld

Szerbiában megkezdődött a választás

admin
admin

2008. 05. 11. 10:01

Szerbiában és Koszovó szerbek lakta részén vasárnap reggel megkezdődött az idő előtti szerb parlamenti és a rendes helyhatósági választás. Szerbia egyetlen autonóm tartományában, a Vajdaságban a tartományi parlamentről is dönteniük kell a választóknak.

A szavazóhelyiségek este nyolcig tartanak nyitva, s addig nem is várható semmilyen eredménybecslés, mivel Szerbiában nem készülnek a szavazóhelyiségből távozó választók megkérdezésén alapuló exit pollok. Az első eredményekre tehát késő estig kell várni.

A választásra jogosultak száma 6 749 688, ők választhatják meg a 250 tagú szerb parlamentet, illetve a vajdaságiak azontúl a 120 tagú újvidéki törvényhozást is. Országos szinten 22 pártlista indult, amelyek közül 10 a nemzeti kisebbségeké. A jelöltek száma 3137, azaz minden parlamenti helyre több mint tizenketten pályáznak. Ahhoz, hogy egy szerb párt bejusson a parlamentbe, a szavazatok legalább öt százalékát el kell nyernie, míg ez az előírás a nemzeti kisebbségek képviselőire nem vonatkozik. A számukra kialakított szabályozásnak köszönhetően 50 százalék körüli részvétel esetén ők 13-14 ezer szavazattal szerezhetnek egy képviselői helyet, míg a szerb pártoknak előírt bekerülési küszöb ebben az esetben csaknem 170 ezer.

Hogy Szerbiában a jelenlegi voksolás után mikor tér vissza az állami élet a normális kerékvágásba, azt nehéz megítélni. A törvények értelmében ugyanis a központi választási bizottságnak négy napon belül, tehát május 15-én éjfélig kell végleges eredményt hirdetnie. Ezt követően egy hónap áll rendelkezésre a képviselői mandátumok érvényesítésére, s a parlament megalakulására, majd további három hónap telhet el a kormány létrejöttéig. Ha az érintettek minden lehetőséget kihasználnak, Szerbiának legközelebb szeptember 15-én lesz cselekvőképes kormánya.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.