Nagyvilág

Orbánnal riogatják a szlovákokat

Az Orbán Viktor vezette Fidesz győzelmével riogatta a hallgatóságát szombaton Liptószentmiklóson (Liptovsky Mikulás) a szlovák kormányfő.

Robert Fico a magyar kormánnyal szembeni szlovák nemzeti követeléseket megfogalmazó 1848-as petíció kiadásának 160. évfordulója alkalmából szlovák nemzeti büszkeségre buzdította hallgatóságát, bírálva, hogy a fiatalok nem szlovák, hanem amerikai felségjeleket viselnek a ruházatukon.

“Ha Magyarországon győz a Fidesz nevű politikai párt, akkor a Szlovák Köztársasággal szembeni nacionalizmusra és szélsőséges megnyilvánulásokra lehet számítani” – idézte Fico szavait a szlovák hírügynökség, a SITA.

Fico szerint a szlovákoknak különböző támadásokra, ezekkel szemben pedig a nemzeti-és állami érdekeik védelmezésére kell felkészülniük.

A szlovák nyelv tisztaságának fontosságáról, a közéletben, a közigazgatásban és oktatásban betöltött szerepéről szóló kormányfő nyíltan védelmébe vette a koalíciós partnere, a magyarellenes Ján Slota kezében levő oktatási tárca közoktatási törvénytervezetét. Ez a szlovákiai magyarok soraiban komoly aggodalmakat keltett, mert az érintett szülők, pedagógusok, nemkülönben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a magyar oktatás sérelmére tervezet törekvéseket lát az új oktatási norma mögött. Fico Liptószentmiklóson köszönetet mondott Ján Mikolaj oktatási miniszternek az ilyen irányú fáradozásaiért.

Ján Slota, Fico koalíciós partnere, aki egy nappal korábban magyar “lovas bohócnak” nevezete az államalapító Szent István királyt, a szlovák nemzeti erők összefogásának időszerűségéről beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik