Nagyvilág

Putyin szerint még idén lehagyják Nagy-Britanniát

Az orosz állami duma nyílt szavazással, 392 szavazattal 56 ellenében jóváhagyta Vlagyimir Putyin kinevezését kormányfővé csütörtöki rendkívüli ülésén. A Gennagyij Zjuganov vezette kommunista párt már korábban jelezte, hogy nem támogatja Putyin jelölését.

Dmitrij Medvegyev, az új elnök eskütétele utáni első intézkedéseként terjesztette a javaslatot a duma elé szerdán, s csütörtökön délelőtt nemcsak levélben kérte a duma támogatását, hanem Putyinnal meg is jelent az ülésen.

Putyin beszédében széles áttekintést adott az orosz gazdaság helyzetéről, az eddigi eredményekről és a kormány előtt megítélése szerint álló feladatokról. Kijelentette: Oroszországnak az elkövetkező 10-15 évben az életminőség szempontjából – a jövedelmek, a várható élettartam, az egészségügy, a környezetvédelmi helyzet és a lakásellátás terén – a világ vezető országai közé kell kerülni, erre képes és ez kötelessége is.

Hangsúlyozta, hogy az inflációnak néhány éven belül egy számjegyűre kell csökkennie, s hogy a minimálbérnek 2009. január 1-jére 4330 rubelre (mintegy 30 300 forintra) kell növekednie. Elmondta, hogy az államnak van elegendő pénze a nyugdíjreformra.

Adócsökkentéseket helyezett kilátásba azzal, hogy ennek stratégiáját kormánya augusztusra kidolgozza. Kilátásba helyezte, hogy az egészségügyre és az oktatásra fordított összegeket kormánya a jelenlegi többszörösére emeli.

Úgy vélekedett: a GDP tekintetében Oroszország már idén maga mögé utasíthatja Nagy-Britanniát, vagyis a világranglistán a hetedik helyről a hatodikra léphet elő. Szólt arról is, hogy a költségvetési pénzek elköltésének jelenlegi hatékonysága minden kritikát alulmúl.

Hangsúlyozta: az utóbbi években sokat költöttek a fegyveres erőkre, de ez még nem elég: korszerű fegyverekre és haditechnikára, továbbá a katonák jövedelmének és szociális támogatásának javítására van szükség az ország szuverenitásának megbízható védelméhez.

Végül ígérte, hogy megtartja az ezúttal elmaradt, szokásos konzultációkat a frakciókkal is, és kilátásba helyezte, hogy külön megszervezi a duma és a kormány közötti folyamatos együttműködés fórumát.

Ezt követően néhány kérdésre válaszolt, majd a frakciók egy-egy képviselője – részben a pártelnök – fejtette ki nézeteit. Ettől a lehetőségtől az Igazságos Oroszország eltekintett azzal, hogy Putyin a párt elnöke, s ez módot nyújt az érintkezésre a dumán kívül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik