Nagyvilág

Már senki nem számol Clintonnal?

Az amerikai Demokrata Párt választói már a Hillary Clinton választási kampánya utáni időszakra tekintenek, a republikánus nyilatkozatokból is az látszik, hogy Clintonnal már ők sem számolnak – írja a csütörtöki amerikai sajtó.

Bár a keddi előválasztások technikailag döntetlent eredményeztek, Barack Obama a vártnál jóval nagyobb győzelmet aratott Észak-Karolinában, Clinton pedig csak egy hajszállal tudott nyerni Indianában, ahol pedig ő volt a favorit. Clinton már sok támogatója szemében is vesztes. Az előválasztásoknak ettől a fordulójáról szinte senki nem várta, hogy döntő lesz, mégis annak bizonyult – jegyezte meg a The Wall Street Juornal.

A The New York Times kommentárjában úgy fogalmazott, hogy miközben Clinton folytatja a küzdelmet és a demokrata elnökjelöltség kérdése továbbra is eldöntetlen, egy párt bizonyosan tudja, ki lesz novemberben a demokrata jelölt. A republikánusok már Obama, mint a várható rivális ellen irányítják támadásaikat, a Clintonnal szembeni megnyilvánulások szinte eltűntek a kormánypárt oldaláról.

„Hillary Clinton most nem képes elvégezni a választási matematika számításait, a republikánusok azonban megtették ezt az utóbbi hetekben” – idézte a lap Kevin Madden republikánus tanácsadót. A The Washington Times szerkesztőségi cikke is azt hangsúlyozta, hogy Obama meghatározó győzelmet szerzett. A lap ugyanakkor felhívta a figyelmet: a demokraták két tábora között annyira elmélyült a szakadék, hogy az még Obama számára is megoldahatalan probléma lesz novemberben, ha a két szenátor hívei nem egyeznek ki egymással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik