Nagyvilág

Obama az elnökjelöltség küszöbén

Az elnökjelöltségért folyó küzdelem még nem ért véget, több vezető internetes hírportál azonban szinte tényként kezeli, hogy Obama lesz az, aki megküzd John McCainnel, a Republikánus Párt jelöltségének várományosával.

“Most már tudjuk, ki lesz a demokrata jelölt, és ezt senki nem vonhatja kétségbe” – állapította meg Tim Russert, az NBC washingtoni irodavezetője.Obama nagy arányú győzelmet aratott Észak-Karolinában, Clinton pedig kis híján Indianában is vesztett. Russert szerint a kampányokban gyakran éppen az aspiráns ismeri fel legutolsóként, hogy fel kell adnia a versenyt. Az elemző szerint Clintonnak vissza kel lépnie, hiszen már nem tudja mivel meggyőzni a még bizonytalan szuperdelegátusokat.

Clinton esélyei egyre csökkennek

Clinton esélyei halványulni látszanak – fogalmazott óvatosabban a szerdai The New York Times, amely az előválasztási kampány elején a volt first lady jelöltsége mellett tette le a garast. Az újság tényszerűen megállapította: a keddi fordulóval nemhogy javultak, csak romlottak Clinton esélyei arra, hogy megelőzze Obamát. A lap szerint Obama olyan, számára brutális időszak után maradt talpon, amikor támadták volt lelkipásztorának gyújtó hangú prédikációi miatt, megkérdőjelezték értékeit, hazafiságát.

A The Washington Post arról írt, hogy már Clinton tanácsadói is kételkednek a folytatásban. Clinton kampánya egy meghatározó kettős győzelemmel feléledt volna kedden. Most már azonban a volt first lady kampánysegédei is beismerik: nehéz lenne behozni Obama előnyét akár a delegátusok, akár az összes leadott szavazat számát tekintve. A lap szerint Clinton ismét kísérletet tesz, hogy elismertesse a pártvezetéssel a versenyből kizárt michigani és floridai szavazatokat (e két államban ő győzött).

Obama növelte előnyét

Obama hatalmas lépést tett a jelöltség felé – összegezte a The Wall Street Journal szerkesztőségi cikkében a keddi forduló után kialakult helyzetet. Az újság ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az afro-amerikai szenátor előnyében nagy szerepe volt a fekete szavazóknak, a fehér választók több mint 60 százaléka Clintonra szavazott mindkét államban.

A CNN hírtelevízió becslése szerint a keddi forduló eredményét is bekalkulálva Obama eddig 1836, Clinton pedig 1681 delegátust gyűjtött össze a nyár végi jelöltállító konvencióra, ahol 2025 szavazatra lesz szükség a jelöltséghez. Obama előnye tehát 155, miközben már csak 220 olyan szuperdelegátus maradt, aki meggyőzhető, mert még egyik jelöltaspiráns mellett sem kötelezte el magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik