Külföld

Obama és Clinton is nyert

admin
admin

2008. 05. 07. 07:27

Észak-Karolinában Barack Obama, Indianában Hillary Clinton szenátor nyert a keddi amerikai demokrata előválasztásokon előzetes becslések szerint.

Obama nagyobb arányú győzelmet szerzett a több delegátust adó Észak-Karolinában, mint vetélytársa Indianában. Előbbi államban Obama 56-42 arányban vezetett 62 százalékos feldolgozottság mellett, utóbbiban Clinton 52-48 arányú vezetéséről lehetett beszélni az adatok 81 százalékának ismeretében. Az ABC televízió becslése szerint Obama legalább 40, Clinton 31 delegátust gyűjtött össze a két megméretésben.

Hillary is ígérget

Ez volt a januárban kezdődött előválasztási maratón két utolsó olyan állama, ahol a jelöltaspiránsok jelentős számú küldöttet gyűjthettek be a nyár végi jelöltállító konvencióra. Összesen 187 delegátust osztanak ki Clinton és Obama között, aki az első női, illetve az első fekete elnök címére pályázik.

Észak-Karolinában és Indianában is a romló gazdasági helyzet, döntően a benzinár-emelkedés érdekelte leginkább a választókat. Ezzel kapcsolatban Clinton és Obama az utóbbi hetekben összecsapott egymással. A volt first lady az autósok helyzetének könnyítésére a benzinárba szőtt szövetségi fogyasztási adó átmeneti megszüntetését javasolja nyárra, Obama szerint ez választási propaganda.

Közgazdászok Obama mellett

A fekete politikus álláspontját erősítette, hogy hétfőn 230, köztük négy Nobel-díjas közgazdász közös nyilatkozatban ellenezte az adó időleges eltörlését. A benzinadó körüli vita a felmérések szerint feledtette az Obama volt lelkipásztora, a rasszista hangon prédikáló Jeremiah Wright atya körüli botrányt.

Észak-Karolinában a feketék a szavazók egyharmadát, Indianában egyhetedét tették ki. Előbbiben a feketék 91 százaléka állt Obama mögé. A szavazók 18 százaléka életében először járult urnához, ők 68-26 arányban az afro-amerikai szenátort támogatták.

Clinton agresszívan kampányolt Indianában a kékgalléros munkások és az alacsony jövedelmű csoportok körében, azt az üzenetét sulykolva, hogy harcolni fog érdekeikért. A közép-nyugati állam a népesség összetételét tekintve hasonló Ohióhoz és Pennsylvaniához, ahol korábban Clinton győzött: jelentős arányt képviselnek a fehérek, a vidékiek, továbbá a munkások, az alacsony képzettségűek, a nők és az idősek.

A keddi republikánus előválasztásokat természetesen mindkét államban John McCain szenátor “nyerte meg”: a nem végleges adatok szerint Észak-Karolinában a leadott szavazatok 74, Indianában 77 százalékét szerezte meg. Bár a versenynek nem volt tétje, mert McCain már megszerezte a jelöltséghez szükséges számú delegátust, több tízezren voksoltak a korábban kiesett Mike Huckabee-ra és Ron Paulra is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.