Nagyvilág

Medvegyev letette az esküt

Dmitrij Medvegyev új orosz elnök letette az esküt, s ezzel hivatalba lépett szerdán a moszkvai Kreml Nagy Palotájának András Termében.

Az államfő Valerij Zorkin, az Alkotmánybíróság elnöke előtt mondta el: „Esküszöm, hogy az Oroszországi Föderáció elnöki felhatalmazásait gyakorolva tiszteletben tartom és őrzöm az ember és az állampolgár jogait és szabadságjogait, tiszteletben tartom és védem az Oroszországi Föderáció alkotmányát, megvédem az állam szuverenitását és függetlenségét, biztonságát és területi épségét, és hűen szolgálom a népet”.

A szabadságjogokról szólt

Az eskütétel előtt Vlagyimir Putyin rövid beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta: a legfontosabb a már kijelölt és igazolt fejlesztési irány folytatása. „Voltak problémák és hibák, de komoly konkrét eredményeket értünk el, új életet teremtettünk, s ma az új feladatokat már 20-31 évre tűzzük ki” – mondta. Meggyőződésének adott hangot, hogy a feladatok elvégezhetők, majd sikert kívánt és támogatást ígért Dmitrij Medvegyevnek.

Az új elnök az eskü után mondott beszédében hangsúlyozta az állampolgári és gazdasági jogok, valamint a szabadságjogok erősítésének fontosságát, a lehetőségek megteremtését a szabad és önmagukért, valamint az ország felvirágzásáért felelősséget vállaló állampolgárok kibontakozásához. Különösen fontosnak mondta a jogi nihilizmus felszámolását, és hangsúlyozta: el kell érni a törvény tiszteletét. A jog szerepe alapvető, a jogrendszer érettsége és hatékonysága fontos feltétele a gazdaság és a társadalom fejlődésének, a vállalkozások támogatásának és a korrupció elleni harcnak, de erősíti Oroszország szerepét a nemzetközi porondon is.

Medvegyev rámutatott, hogy az elmúlt nyolc évben szilárd alap jött létre a jövendő fejlődéshez, ki kell használni ezt a rendkívüli lehetőséget a modernizáláshoz, a technológiai és szellemi fejlődéshez, s ebben együtt kell működni a civil társadalommal, a politikai és gazdasági erőkkel. Végül köszönetet mondott Vlagyimir Putyinnak a támogatásért, s reményét fejezte ki, hogy erre a jövőben is számíthat.

Imádkoztak az elnökért

Az arannyal dúsan díszített, zsúfolt András Teremben épített színpadon a cári időkre emlékeztető díszegyenruhát viselő ifjú katonák helyezték el előzőleg az elnöki regáliákat – az alkotmány piros borítású, aranycímerrel ellátott kötetét, az elnöki zászlót (és az orosz zászlót), valamint az elnöki jelvényt, amely a Haza Szolgálatáért érdemrend I. fokozatának számozatlan, kétfejű sasokból álló méteres aranyláncon függő példánya, majd bevonult Szergej Mironov, a Szövetségi Tanács, Borisz Grizlov, az állami Duma, és Valerij Zorkin, az alkotmánybíróság elnöke.

Csak ezután érkezett az épület elé Vlagyimir Putyin, aki – mielőtt belépett volna – köszönetet mondott az elnöki ezred díszegységének a szolgálatért. Dmitrij Medvegyev motorosok felvezetésével a városból érkezett a csak különleges alkalmakra kinyitott Szpasszkij-kapun át a Kremlbe, s a főbejáraton lépett a nagy palotába, hogy a Szpasszkij-torony órájának ütésére lépjen a teremsorba, majd végigvonulva a tapsoló egybegyűltek előtt az András Terembe.

Beszéde után harminc ágyúlövés üdvözölte az új elnököt. Ezt követően Putyin és Medvegyev előtt elvonult az elnöki ezred, majd a távozó és az új elnök feleségük társaságában az Angyali üdvözlet székesegyházba ment, ahol II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája imádkozott az új elnökért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik