Nagyvilág

Grúzia szerint közel a háború Oroszországgal

Egy grúz államminiszter szerint Moszkva propagandaháborút folytat Grúzia ellen, hamis híresztelések alapján küld katonákat a területre.

Temur Iakobasvili, a szakadár területek (Abházia és Dél-Oszétia) „reintegrációjának” ügyeiben illetékes államminiszter szerint országa nagyon közel került az Oroszországgal való háborúhoz. „Szó szerint háborút kell elhárítanunk” – nyilatkozta. Iakobasvili azért érkezett Brüsszelbe, hogy aktívabb szerepvállalást kérjen az EU-tól a feszültség enyhítéséhez, értesülések szerint akár határ menti járőrözés, illetve rendőri műveletek formájában is. Az államminisztert este hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága.

Oroszország azt állítja, hogy Grúzia támadást tervez Abházia ellen, és háborúba próbálja rángatni a nyugati országokat. Grúzia hosszú évek óta nem tud ellenőrzést gyakorolni az oroszbarát térség felett. Moszkva április végén az ott élő „orosz állampolgárok” megvédésének szükségességére hivatkozva jelentette be az Abháziában állomásozó erőinek növelését.

Oroszország és Grúzia között azóta éleződött ki különösen a viszony, hogy az április elején tartott bukaresti NATO-csúcsértekezlet előtt Tbiliszi erőteljesen szorgalmazta a NATO-tagsági cselekvési tervbe való bevonását, vagyis lényegében NATO-tagjelöltté nyilvánítását. Ezt Bukarestben nem kapta meg, de az észak-atlanti szervezet nyitva hagyta Grúzia csatlakozásának lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik