Nagyvilág

Ötleteket várnak az élelmiszerválság kezelésére

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felkérte az állam- és kormányfőket, hogy vegyenek részt az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) június elején Rómában tartandó csúcstalálkozóján, és új ötletekkel segítsék az élelmezési válság kezelését szolgáló új stratégia kialakítását.

A meghívókat a következő napokban küldik szét a június 3. és 5. közötti tanácskozásra. A főtitkár elmondta, hogy az élelmezési válság leküzdésére,a világszervezet több szakosított intézményének vezetőiből létrehozott akciócsoport jövő hétfőn tartja első ülését New Yorkban.

“A mostani válság nem hirtelen, derült égből villámcsapásként alakult ki, hanem az elmúlt évtizedek felületes, eredménytelen fejlesztési politikájának eredménye” – mondta az ENSZ-főtitkár hétfői sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy teljes gőzzel azon dolgozik, hogy az akciócsoport és a világ vezetői megoldást találjanak a problémákra.

“Ha nem reagálunk megfelelően, a kialakult élelmiszerhiány akár világméretű válsághoz vezethet, amely százmilliók megélhetését, sőt a társadalmi és politikai biztonságot is veszélyeztetheti” – figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik