Nagyvilág

A cunaminál is nagyobb a pusztítás Mianmarban

Már legalább 15 ezerre tette a mianmari ciklon halálos áldozatainak számát kedden a délkelet-ázsiai ország külügyminisztere.

Az adat tovább nőhet, mert a hatóságoknak sikerült kapcsolatba lépniük az Iravádi folyó deltájának lakosaival, akiket a leginkább sújtott a katasztrófa, és valószínűleg nagyszámú ottani áldozatról fognak beszámolni – mondta U Njan Van a közszolgálati televízióban. Hozzáfűzte, hogy csak Bogalay városban tízezer halott van.

Több százezren teljes kilátástalanságban

A földönfutókká váltak száma több százezerre tehető az ENSZ illetékesei szerint, nekik még tiszta ivóvizük sincs, de a fedél nélküliek végső száma akár milliókra is rúghat. A World Vision elnevezésű humanitárius szervezet szakemberei helikopterekkel a legnagyobb pusztítást elszenvedett területek fölé repültek.

A szemtanúk kijelentették, hogy a ciklon okozta károk súlyosabbak lehetnek még a 2004. decemberi ázsiai szökőár okozta károknál is, miközben a segítségnyújtás eszközei korlátozottak a szállítási nehézségek miatt. (Az Indiai-óceán térségében három és fél évvel ezelőtt pusztító cunaminak körülbelül 220 ezer halálos áldozata volt, köztük 168 ezer egyedül Indonéziában.)

Segélyeket kérnek

A Mianmart kormányzó katonai junta sürgős segélykéréssel fordult a nemzetközi közösséghez U Njan Van külügyminiszter és Rangunban akkreditált diplomaták hétfői találkozóján. Mindenekelőtt tetőfedő anyagokra, gyógyszerekre, víztisztító tablettákra és szúnyoghálókra van szükség.

Thaiföldről már kedden érkezik egy katonai szállítógép 9 tonna segélyszállítmánnyal Rangunba, de számos ország és nemzetközi segélyszervezet – köztük az Európai Unió (EU), az ENSZ, a vöröskereszt, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége – is közölte, hogy kész gyors segítséget nyújtani a természeti csapás sújtotta országnak. India bejelentette, hogy rövidesen két hajót küld Rangunba élelemmel, gyógyszerrel és más segélyküldeményekkel megrakva.

A junta három hajón küldött élelmiszert a deltavidékre, az ország legfontosabb rizstermő területére, ahol az 53 milliós összlakosság csaknem fele él – mondta az EU ranguni segélyezési illetékese.

A Nargis ciklon péntek este csapott le Mianmar délnyugati partvidékére óránként 190-240 kilométer közötti sebességgel örvénylő széllel, és szombaton is folytatta a pusztítást. Az ítéletidő nyomán Rangunban összeomlott az áram- és vízszolgáltatás, akadozott a telefon- és internetösszeköttetés.
Ázsiában a legpusztítóbb ciklon 1991-ben tombolt, akkor 143 ezer ember halt meg Bangladesben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik