Külföld

Továbbra is kérdéses Koszovó státusa

admin
admin

2008. 05. 05. 15:57

Máig érvényben van az ENSZ BT 1244-es határozata, amelyben szó sem esik Koszovó függetlenségéről - mondta Belgrádban Jean-Marie Guehenno, az ENSZ-főtitkárnak a Világszervezet békefenntartó misszióiért felelős helyettese.

A politikus, akiről nemzetközi médiumok úgy írnak, mint az ENSZ leendő koszovói megbízottjáról, a belgrádi vezetéssel együtt megtalálandó megoldást sürgetett a Szerbiától – nemzetközi segédlettel – gyakorlatilag már elszakadt tartomány ügyében. Azért van erre szükség, hogy Koszovóban fennmaradjon a béke – mondta a belgrádi sajtó tudósításai szerint azután, hogy megbeszélést folytatott Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel.

A szerb kormányfő ezúttal is hangsúlyozta, hogy országa – mint azt az alkotmányába is belefoglalta – elidegeníthetetlen részének tekinti Koszovót, amely függetlenségét az EU-tagállamok többsége már elismerte.

A Koszovó körüli bizonytalanságnak az az egyik legfőbb oka, hogy a világszervezet a majdnem tíz éves 1244-es BT-határozat óta nem hozott semmiféle döntést a szerb tartományról, amely az Egyesült Államok és az EU meghatározó országai segítségével az év elején nyilvánította ki függetlenségét. Ezt az önállóságot az ENSZ-tagállamoknak csak mintegy az egyötöde ismerte el eddig, Szerbia – függetlensége és területi szuverenitása megsértésére hivatkozva – mereven tiltakozik ellene, s az ENSZ BT állandó tagjai közül Oroszország és Kína is mellette áll. Nélkülük pedig új, nemzetközi jogilag érvényes határozat nem hozható Koszovó ügyében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.