Nagyvilág

Sarkozy helyett a reformokat támogatják a franciák

A franciák több mint kétharmada elégedetlen az egy éve francia elnökké választott Nicolas Sarkozy politikájának eredményeivel, ugyanakkor a reformok többségét támogatják.

A franciák 66 százaléka elégedetlen az elnök politikájának eredményeivel, 62 százalékuk szerint Sarkozy nem tartotta be választási ígéreteit. A megkérdezettek 63 százalékának nem tetszik, ahogy betölti az elnöki tisztséget, és 58 százaléka szerint nem kielégítőek az elindított reformok – derül ki az Opinion Way közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Az elmúlt évben elindított reformok közül csak három olyan intézkedés van, amelyet a franciáknak legalább fele nem támogat: az igazságügyi reformot – amely bíróságok bezárását vonta maga után – (52 százalék), a vizitdíj bevezetését (72 százalék) és az afganisztáni csapaterősítést (72 százalék). Az örökösödési adó eltörlését azonban a megkérdezettek 82 százaléka, a túlóradíj adómentesítését 73 százaléka, a visszaeső bűnözők büntetésének szigorítását 80 százaléka, a speciális nyugdíjrendszer eltörlését pedig 59 százaléka „jó dolognak” ítélte.

Az elnökség második évében várható intézkedések közül azonban a 11 200 középiskolai tanári állás felszámolását csak a franciák harmada tartja jó intézkedésnek, és a már bejelentett kórházösszevonásoktól szintén tartanak a megkérdezettek, csak 37 százalékuk támogatja ezt a reformot. A franciák 54 százaléka helyesli a nyugdíjreformot, amelynek keretében a kormány a járulékfizetés idejét 2012-ig 40-ről 41 évre kívánja emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik