Nagyvilág

Népszavazással döntenének Macedónia nevéről

Népszavazást szorgalmazott Nikola Gruevszki macedón kormányfő országa nevének megváltoztatásáról, hogy rendezni tudják a Görögországgal régóta fennálló, Szkopje NATO-csatlakozási törekvéseit is akadályozó vitát.

Hétfői beszámoló szerint Gruevszki vasárnap este, a június elsejei előre hozott parlamenti választások kampányának egyik rendezvényen vetette fel az ötletet. Indoklása szerint a névvita túl fontos kérdés ahhoz, hogy maroknyi politikus döntsön róla.

Macedóniát 1993-ban vették fel az ENSZ-be Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (FYROM) ideiglenes néven. Görögország 1991 óta akadályozza az ország nemzetközi elismerését Macedón Köztársaság néven, arra hivatkozva, hogy ez az elnevezés görög történelmi örökség: egy észak-görögországi tartomány neve Makedónia.

Athén attól tart, hogy Szkopje területi igényeket támaszt Görögországgal szemben és a vita rendezéséig kész megakadályozni Macedónia felvételét a NATO-ba és az Európai Unióba. Athén az áprilisi NATO-csúcstalálkozón el is érte, hogy Macedónia ne kapjon meghívót a szövetséghez való csatlakozásra.

A politikai jobbközépen álló Gruevszki ellenzi a Macedón Köztársaság elnevezés módosítását, és vitában áll az ellenzéki szociáldemokratákkal és Branko Crvenkovszki államfővel, akik viszont nem zárták ki ennek lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik