Nagyvilág

Vége az olcsó élelmiszerek korának

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke szerint az olcsó élelmiszerek kora valószínűleg lejárt. Kuroda Haruhiko üzenetét madridi sajtóértekezletén hangoztatta, a szervezet 41. közgyűlése alkalmából.

A több tanácskozási részből álló találkozó napirendjén eredetileg csak belső szervezetei és stratégiai kérdések szerepeltek volna, de a bank vezető testületének ülése most mégis elsősorban az élelmiszerválság nyomán fellépő térségi teendőkre fókuszál.

Növelni a termelést

A szervezet szerint Ázsiában több mint egymilliárd embert fenyeget az élelmiszerválság, ők napi egy dollárból, vagy annál kevesebből élnek.

Kuroda szerint az egyik lehetséges megoldás lenne a mezőgazdasági termelés növelése. Hangsúlyozta: a szegény országokban egyes rétegek jövedelmük 60 százalékát költik élelmiszerre.

Köszönik a több segélyt

Kuroda egyúttal köszönetét fejezte ki a szervezet donor országainak, amelyek a múlt pénteken a megszavazták a következő négy évre a legszegényebb térségbeli országoknak juttatandó segélyek összegének 60 százalékos emelését.

A manilai székhelyű Ázsiai Fejlesztési Bankot 1966-ban hozták létre, a szegénység elleni küzdelem és az életszínvonal emelésének céljával az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik