Nagyvilág

Áttörést ért el a brit szélsőjobb

Bekerült a brit szélsőjobb legnagyobb pártja a londoni városi tanácsba, de a többi párt képviselői azonnal közölték, hogy semmiféle együttműködést nem vállalnak vele.

A bevándorló közösségek ellen folyamatosan uszító, sokak által fajgyűlölő politikával vádolt Brit Nemzeti Párt (BNP) fennállásának eddigi legnagyobb áttöréseként, a hétvégén véglegesé vált eredmények szerint egy képviselőt be tudott juttatni a Nagy-Londoni Gyűlés 25 tagú választott testületébe a csütörtökön megtartott – a kormányzó Munkáspárt súlyos vereségét hozó angol-walesi, valamint londoni helyhatósági – választásokon.

A BNP – amely a brit parlamentben nincs jelen – most először szerzett mandátumot a londoni városházán, miután jelöltje, Richard Barnbrook 5,3 százalékos eredménnyel átlépte az 5 százalékos alsó küszöböt.

Átlépték a küszöböt

Barnbrookot azonban máris figyelmeztették a többi párt képviselői, hogy semmiféle együttműködésre ne számítson részükről, sőt készüljön fel arra is, hogy a városházi személyzet bojkottálni fogja irodáját.

A londoni gyűlésben minden választott képviselő két munkatársat alkalmazhat adminisztratív és háttérfeladatok ellátására; a képviselői stábok tagjai általában pártpolitikai elkötelezettség nélküli, a városháza alkalmazásában álló közszolgálati dolgozók.

Bojkottra készülhetnek

Richard Barnes, a londoni tanács konzervatív pártcsoportjának vezetője azonban a The Sunday Telegraphnak kijelentette: a BNP-nek gondot fog okozni, hogy titkárnőt és kisegítő személyzetet találjon. – Teljes mértékben kiállok az emberek azon joga mellett, hogy azt mondhassák: nem kívánják kiszolgálni (a BNP-t) – mondta a legnagyobb brit vasárnapi konzervatív lapnak a konzervatív városházi vezető.

Hozzátette: lehet, hogy a BNP “betette a lábát az ajtónyílásba, de a hatalmi eszközöknek a közelébe sem fog kerülni”.

A londoni képviselőtestület munkáspárti csoportjának vezetője, Len Duvall kijelentette: a BNP képviselője “pária lesz”.

Iszlámellenes pártvezér

Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt elnöke ellen nemrég bírósági eljárás is folyt egy dokumentumfilm alapján. A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba.

A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin – akinek cambridge-i jogászdiplomája van – egy gyűlésen “ócska, gonosz vallásnak” minősítette az iszlámot, amelyet szavai szerint “elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve … nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát”. A BBC-műsor után rendőrségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elhangzottak kimerítik-e a faji erőszakra uszítás tényállását. Ezért a bűncselekményért Nagy-Britanniában hét év szabadságvesztés róható ki.

A rendőrségi eljárás után Griffin ellen vádat emeltek, az eljáró leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban felmentette a BNP vezetőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik