Nagyvilág

Újabb részletek derültek ki az amstetteni rémről

Az alsó-ausztriai rendőrség egy második ajtót is talált az amstetteni tömlöcön, ahol a most hetvenhárom éves Josef Fritzl mérnök több mint két évtizeden át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát.

Az már korábban is tudott volt, hogy az első, elektromos zárószerkezettel ellátott, részben betonból kiöntött, három mázsás ajtó a kert végében lévő műhelyből nyílik, egy szerszámos polc mögül. A több helyiségből álló pincét átvizsgáló rendőrök most egy második acélajtót is felfedeztek.

Franz Polzer ezredes, az alsó-ausztriai bűnügyi rendőrség vezetője a Der Standard szombati számában feltárta, hogy az első ajtón át tulajdonképpen csak egy szűk előtérbe lehet bejutni, magába a tömlöcbe a második vezet. Mindkettő rádió-távirányítással működtethető.

Az ezredes elmondása szerint a 60-70 négyzetméter alapterületű, föld alatti helyiségben annyira megszorul a levegő, hogy a vizsgálatokat végző rendőrök kénytelenek gyakran szünetet tartani, és kimenni a friss levegőre.

Hét gyereket szült az apjának

A most negyvenkét éves Elisabethnek összesen hét gyermeke született az apjától, de az egyik néhány napos korában meghalt. A teremtés három gyerekével huszonnégy éven át sínylődött a tömlöcben: a kicsik csak most, szabadulásuk után láttak életükben először természetes fényt. A gyerekek közül hármat a “nagyszülők” magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy sejtelmük sem volt testvéreik létezéséről.

Josef Fritzlnek feleségétől is született hét gyereke, ők most 30 és 50 év közöttiek. A Der Standard szerint korán elhagyták a szülői házat, mert nem bírták elviselni a “zsarnok módjára, undorítóan viselkedő” apjuk erőszakosságát.

Más bűncselekménnyel is vádolják

Közben a St. Pölten-i ügyészségre került egy Josef Fritzl ügyeivel kapcsolatos bírósági akta. Az archivált iratok szerint a rendőrség 1967-ben nyomozást folytatott ellene azzal a gyanúval, hogy megerőszakolt egy linzi illetékességű lányt. Az Oberösterreichischen Nachrichten tartományi lap úgy tudja, hogy egyéb, az amstetteni “rémre” terhelő adatokat tartalmazó akták is felbukkantak a múltból.

A rendőrök hozzáláttak a hatalmas alapterületű, többszintes amstetteni házban – vagy ahogy a sajtó elnevezte: a Rémségek Házában – az utóbbi huszonnégy évben lakott bérlők kikérdezéséhez is: több mint száz embert terveznek meghallgatni.

Kiderült az is, hogy noha az osztrák mérnöknek öt, együttesen 2,2 millió eurót érő ingatlan van a birtokában – az alsó-ausztriai kisvároson kívül Waidhofenben és St. Pöltenben is -, hozzávetőleg ugyanolyan összegű jelzálog terheli azokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik