Nagyvilág

Magyarok képzik majd ki az afganisztáni lövészeket

Magyarország a jövő évtől vállalja egy lövészzászlóalj kiképzését Észak-Afganisztánban - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter szombaton Afganisztánban.

A tárcavezető reggel érkezett kétnapos látogatásra a közép-ázsiai országba. Útjára elkísérte többek között Havril András vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke és April H. Foley budapesti amerikai nagykövet, aki elmondta: azért tartott a miniszterrel, hogy kifejezze, az Egyesült Államok elismeri és támogatja a terrorizmus elleni, az egész világra kiterjedő küzdelemhez nyújtott magyar hozzájárulást.

Magyarország 2006 szeptembere óta működtet egy bő 200 fős Tartományi Újjáépítő Csoportot (PRT) Baglán tartományban, a fővárostól, Kabultól északra.

Szekeres Imre és Havril András elmondta: 20-25 magyar kiképző kezdi meg a jövő évtől egy afgán lövészzászlóalj kiképzését nem messze a PRT központjától, Puli Humritól.

A feladat teljesítése előreláthatólag több éven át eltart majd; a magyarok a tervek szerint hat hónapos váltásban végzik majd a munkát, amelyhez azonban – mint arra Szekeres Imre utalt – egyelőre nem adott az összes infrastrukturális feltétel.

Havril András szerint az alapvető cél, hogy az afgánok minél előbb maguk vegyék át a saját biztonságuk felügyeletét; magyar részről ezt próbálják elősegíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik