Nagyvilág

Kevésbé támogatnák a Sapientiát

A jelenleg szinte kizárólag magyar állami költségvetésből finanszírozott Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek (EMTE) 2011-ig saját forrásokból kellene előteremtenie működési kiadásainak 25 százalékát - jelentette ki egy interjújában Gémesi Ferenc a magyar Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.

Az államtitkár egyebek között elmondta: a magyar kormány álláspontja szerint nagyon világosan meg kell szabni, hogy az egyetem összműködési költségének hány százaléka származik majd saját bevételből.

A tervek szerint 2007 és 2011 között évente 5 százalékkal emelkedik majd a saját bevétel aránya. A cél ugyanis az, hogy ez a hányad 2011-re érje el a működési kiadások 25 százalékát. Hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy szerepvállalását Magyarország meg akarja szüntetni, de az sem tartható helyzet, hogy 95 százalékban csak a magyar költségvetés ad pénzt.

Megkérdőjelezhető fejlesztések

Hozzátette: az EMTE-nél az elmúlt években megkérdőjelezhető szakmai alapon indultak el fejlesztések, amelyek menedzsmenti oldalról sem voltak átgondolva.

“De biztos, hogy ez volt a cél: négy önálló kiskirályság? Vagy egyetlen egyetem, amely legalább a menedzsment oldaláról, de akár az oktatási célkitűzések tekintetében is egységes bázison álljon” – fogalmazott Gémesi arra utalva, hogy az EMTE Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Nagyváradon működik, ez utóbbi helyszínen a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) néven.

Integrálnának

Zilahi László, a magyar Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai ügyek főosztályának főigazgató-helyettese, aki tagja a Sapientia Alapítvány kuratóriumának. Hangsúlyozta: a PKE-nek integrálódnia kellene az EMTE-be, hiszen egyetlen finanszírozási szerződést kötöttek az egyetemmel, illetve a Sapientia Alapítvánnyal az egészért.

Az integrálás azért nem könnyű – folytatta Zilahi -, mert az egyetem a mai napig nagyon keményen ragaszkodik ahhoz a korábban megállapított – 30–30–30–10 százalékos – pénzleosztási arányhoz a négy helyszín között, amely eleve gátja minden szakmai jellegű kontrollnak.

Dávid László, az EMTE rektora szerint ez az elosztási mód hosszú távú tervezhetőséget, kiszámíthatóságot hozott. Megakadályozta azt, hogy a jobb lobbival rendelkező helyszínek előnyökre tegyenek szert – olvasható a Szabadságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik