Nagyvilág

Guamban csap össze Clinton és Obama

A mindössze 175 ezer fős csendes-óceáni sziget, Guam került sorra szombaton az amerikai Demokrata Párt előválasztási kampányában.

A sziget demokrata párti szavazói mindössze nyolc, fejenként fél szavazattal rendelkező delegátust és öt, a saját belátása szerint döntő szuperdelegátust juttathatnak be a párt augusztusi kongresszusára, oda, ahol a párt meghozza a végső döntést elnökjelöltjéről.

Barack Obama eddig 1733, Hillary Clinton 1598 küldöttet tudhat maga mögött, a négy szavazat így önmagában nem dönti el versengésüket, de elhúzódó szoros párharcukban minden “ütközet” számít.

A novemberi elnökválasztáson nem is vehetnek részt az 1898 óta az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló sziget lakosai.
Idén a korábbi éveknél nagyobb érdeklődés övezi Guamon a küldöttek megválasztását. A legutóbbi alkalommal, 2004-ben 1500 demokrata szavazó vett részt az előválasztáson, ebben az évben a várakozások szerint ötezren szavaztak.

Sokan nem sokkal az idei szavazás napja előtt léptek be a pártba, emiatt elterjedt a szigeten a “demokrata egy napra” mondás.

A korábbi években az elnökjelöltségért kampányolók gyakorlatilag nem pazaroltak pénzt és időt a Washingtontól 20 órányi repülőútra található Guamra, de idén mindkét politikus újság- és tévéhirdetéseit látni lehetett a szigeten, és mindketten adtak interjúkat a helyi rádióknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik