Nagyvilág

Felvennénk Macedóniát a NATO-ba

A nyugat-balkáni országok és Ukrajna európai uniós, illetve NATO-csatlakozása mellett foglaltak állást a közép-európai államok államfői a macedóniai Ohridban rendezett kétnapos találkozójukon.

E jelentkezők nélkül a két szervezet “nem teljes” – összegezte a vendéglátó, Branko Crvenkovszki macedón elnök a szombaton zárult csúcstalálkozó főbb megállapításait. Az ohridi találkozó első napján részt vett Sólyom László köztársasági elnök is.

A tagjelöltek és az uniós csatlakozásra törekvők számára nincs más életképes választási lehetőség, mint az uniós integráció – mondta újságíróknak Crvenkovszki. Nekik fel kell gyorsítaniuk a szükséges reformokat, az EU-nak továbbra is támogatnia kell erőfeszítéseiket – tette hozzá.

A közép-európai államfők politikai fóruma 1993 óta működik, jelenleg 18 ország a tagja.

A találkozó napirendjén szerepelt Koszovó kérdése is. A résztvevők különbözőképpen vélekedtek arról, hogy Koszovó idén februárban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, valamennyien egyetértettek viszont abban, hogy a térség stabilitása a legfontosabb szempont – mondta Crvenkovszki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik