Nagyvilág

Elviszik Türkménbasi aranyszobrát

Elköltöztetik a néhai Saparmurat Niyazov államfő aranyozott szobrát a türkmén főváros belvárosából, a két éve elhunyt diktátor körül kialakult személyi kultusz felszámolásának újabb jeleként.

A türkménbasinak – minden türkmén atyjának – is nevezett Niyazov 21 évet töltött az energiahordozókban gazdag Türkmenisztán élén. Ez idő alatt példátlan személyi kultuszt épített ki, az országot pedig a világ egyik legelszigeteltebb diktatórikus rendszerévé formálta.

Saját verseinek gyűjteményét a diákok és kormányzati tisztségviselők kötelező olvasmányává tette, és számos aranyozott szobrot emeltetett magának szerte az országban.

A főváros Asgabat központjában emelkedik Niyazov 75 méter magas emlékműve, tetején 12 méter magas aranyozott szobrával, amely a nap járását követve minden 24 órában egy fordulatot tesz meg a tengelye körül.

Az állami televízió szombati híradása szerint a jelenlegi államfő, Kurbanguly Berdimukhammedov elrendelte, hogy ezt a gigantikus emlékművet – amely az országnak a Niyazov alatt követett külpolitikai irányvonaláról, a Semlegesség Íve nevet kapta – helyezzék át a város déli részében húzódó Semlegesség sugárútjára.

A napokat és hónapokat saját magáról és családtagjairól, továbbá a türkmén történelem nagy alakjairól nevezte el Niyazov, ezeket az elnevezéseket nemrégiben eltörölték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik