Nagyvilág

Szudánban lezuhant egy politikusokat is szállító repülő

Lezuhant egy repülőgép pénteken Szudán déli részén, a huszonnégy halálos áldozat között van a félig autonóm dél-szudáni regionális kormány védelmi minisztere, Dominic Dim is.

A gépen egy volt lázadószervezet, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) küldöttsége utazott – mondta el a dél-szudáni kormány alelnöke. A politikus kizárta azt a lehetőséget, hogy támadás vagy merénylet következtében zuhant le a gép.

Az SPLM tavaly decemberben csatlakozott újra a szudáni központi kormányhoz, emellett Dél-Szudánban Dzsuba székhellyel a központitól félig független saját kormányt működtet.

Ez a hatalommegosztás azután jött létre, hogy 2005-ben véget ért az arab-muzulmán lakosságú déli, valamint az animisták és keresztények lakta északi területek közötti polgárháború.

A déli hadseregtől származó értesülések szerint a repülőgép-balesetet megelőző napon a déli és az északi hadsereg illetékesei megállapodást kötöttek arról, hogy mindkét fél visszavonul egy olajban gazdag területről, amely az előző napokban szórványos fegyveres összecsapások helyszíne volt, s amelyre mindkét fél igényt tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik