Nagyvilág

Hillary Clinton megfenyegette Iránt

Irán hivatalosan tiltakozott az ENSZ-nél az amerikai elnöki posztra pályázó Hillary Clinton szenátor azon kijelentése miatt, hogy Amerikának "teljesen el kellene törölni" Iránt, ha az atomfegyverrel támadna Izraelre.

Provokatívnak, igazságtalannak és felelőtlennek nevezte az elnökjelölt-aspiráns szavait az iráni ENSZ-nagykövet helyettese a világszervezet főtitkárának és a Biztonsági Tanácsnak küldött levelében.

A demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton néhány napja az ABC televízióban kijelentette: ha ő lesz az elnök, és Irán atomfegyvert vet be Izrael ellen, akkor az Egyesült Államok megtámadja a perzsa államot.

“Azt akarom, hogy az irániak tudják: ha én leszek az elnök, meg fogjuk támadni Iránt” – felelt arra a kérdésre, mit tenne, ha Irán atomfegyvert vetne be Izrael ellen.”A következő 10 évben, amikor ostoba módon azt fontolgathatják, hogy megtámadják-e Izraelt, képesek lennénk teljesen eltörölni őket” – tette hozzá a volt first lady.

Az iráni ENSZ-nagykövet helyettese szerint ezek a szavak súlyosan sértik az ENSZ Alapokmányát. Egyúttal leszögezte: az Iráni Iszlám Köztársaságnak nincs szándékában megtámadni egyetlen más nemzetet sem. Megjegyezte viszont, hogy Teherán haladéktalan, megfelelő lépéseket tenne önvédelemből, ha támadás érné.

Clinton kampánystábja elhárította a tiltakozást. Doug Hattaway szóvivő szerint “furcsa nyilatkozat ez egy provokatív és felelőtlen rezsim részéről”.

Mark Malloch-Brown, az ENSZ-főtitkár helyettese úgy reagált: egyfelől elfogadható dolog figyelmeztetni Iránt arra, hogy milyen következményekkel járhat, ha folytatja atomfegyverprogramját, másfelől “valószínűleg nem bölcs dolog a mai világban bármely országot és sok esetben az ott élő civil lakosságot eltörléssel fenyegetni”.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a héten úgy nyilatkozott, hogy sem Clintonnak, sem vetélytársának, az afro-amerikai Barack Obamának nincs esélye az amerikai elnökválasztás megnyerésére. Véleménye szerint egy fekete jelöltnek nem fogják megengedni, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, egy nő megválasztása pedig valószínűtlen egy fegyverimádó országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik