Nagyvilág

Obama és Clinton is a legbefolyásosabbak közt

A dalai láma, Tony Blair volt brit miniszterelnök, valamint Muktada asz-Szadr iraki síita radikális hitszónok és Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet is bekerült abba a százas listába, amelyet az amerikai Time magazin a világ legbefolyásosabb személyiségeiről évente összeállít.

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője tavaly még rajta volt a listán, idén már nem, George Bush amerikai elnök viszont tavaly hiányzott, most visszakerült. A magazin ötödik alkalommal közölte a legbefolyásosabb emberek listáját, amelyet idén is öt kategóriára bontott. A rangos jegyzékben háromszor több férfi szerepel, mint nő.

A vezetők/forradalmárok kategóriában szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hu Csin-tao kínai elnök, továbbá a három amerikai elnökjelölt-aspiráns, Barack Obama és Hillary Clinton demokrata, John McCain republikánus szenátor.

A hősök/úttörők kategóriában kapott helyet Tony Blair, aki először jutott fel a listára. Mellette van Brad Pitt és Angelina Jolie hollywoodi színész házaspár, Oprah Winfrey amerikai showműsorvezető, Mia Farrow színésznő, továbbá Andre Agassi profi teniszező és Lance Armstrong kerékpárbajnok.

A legbefolyásosabb tudósok/gondolkodók közé választotta a lap Michael Bloomberg New York-i polgármestert, Nancy Brinker washingtoni külügyi protokollfőnököt, a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hírű aktivistáját, valamint Michael Griffint, a NASA igazgatóját, Mehmet Ozt, a Columbia Egyetem szívsebészét.

A világ legbefolyásosabb művészei/szórakoztatói közé tartozik a Time besorolása szerint Joel és Ethan Coen Oscar-díjas filmrendező testvérpár, Herbie Hancock jazz muzsikus, Bruce Springsteen rockzenész és Peter Gelb, a New York-i Metropolitan Opera igazgatója, és George Clooney színész is.

Az alkotók/titánok csoportban szerepel Indra Nooyi, a PepsiCo üdítőital-gyártó cég indiai származású elnök-vezérigazgatója, Ali al-Naimi, Szaúd-Arábia olajipari minisztere és Rupert Murdoch sajtó- és tévémágnás, valamint Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója, a Radiohead brit rockzenekar és John Chambers, a Cisco Systems vezérigazgatója is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik