Nagyvilág

Újra erőre kapott az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyreállította a 2001-es egyesült államokbeli terrortámadások előtt meglévő, ám azóta megcsappant műveleti képességei egy részét - állapította meg az amerikai külügyminisztérium jelentése.

A tárca 2007-re vonatkozó beszámolójában kitért arra, hogy a Pakisztán távol eső törzsi területeiről szervezkedő terrorhálózat pótolta az elmúlt években elfogott vagy megölt operatív vezetőit, csúcsvezetése – és különösen Ajmán az-Zavahri – pedig bizonyos fokig helyreállította a hálózat feletti központi ellenőrzést. Ennek ellenére az al-Kaida ma gyengébb, mint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások előtt volt.

A műveleti képességek részleges helyreállítása miatt tavaly azonban jelentősen emelkedett a Pakisztánban és Afganisztánban elkövetett terrorcselekmények száma. Ez utóbbi országban 2007-ben az előző évinél 16 százalékkal több, összesen 1127 incidens történt, amely 1966 emberéletet követelt, 55 százalékkal többet a 2006-os 1257 halálesetnél – áll a jelentésben.

Irakban tavaly ugyan valamelyest csökkent a terrorcselekmények száma az előző évhez képest, ám az ottani áldozatok száma a hatvan százalékát tette ki a világszerte a terrorizmus számlájára írható több mint 22 ezer halálesetnek – írták a jelentés szerzői.

A dokumentum kitért arra is, hogy a terrorcsoportok közül a nyugati országokra továbbra is az al-Kaida jelenti a legnagyobb veszélyt, az észak-afrikai Maghreb-államokban “növekvő veszélyforrást” testesít meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik