Nagyvilág

Nem volt tettestársa az amstetteni “rémnek”

A nyomozó hatóság szerint továbbra sincs arra utaló jel, hogy az amstetteni "rémnek" lett volna tettestársa, vagy hogy a 73 éves gyanúsított felesége tudhatott a házuk pincéjében lezajlott szörnyűségről.

Josef Fritzlt azzal vádolják, hogy több mint két évtizeden át fogva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszeríttette lányát, akitől hét gyereke született, egy közülük korán meghalt. A férfi mérnök lévén sokat barkácsolt a ház körül, és teljességgel hihető, hogy a kertben lévő melléképületből nyíló pincét is saját erejéből, segítség nélkül tette “lakhatóvá”. Sőt, úgy álcázta, hogy még csak ne is sejthesse senki, mi rejlik az elektromos zárószerkezettel ellátott, részben betonból kiöntött ajtó mögött – közölte Franz Polzer ezredes, az alsó-ausztriai bűnügyi rendőrség vezetője.

Azzal kapcsolatban, hogy felbukkant egy videofilm, amelyen állítólag Josef Fritzl látható egy thaiföldi nyaralás alkalmából, az ezredes közölte: mivel a 1,7 méter magas, mintegy 60-70 négyzetméter alapterületű, több helyiségből álló, konyhafülkével is felszerelt tömlöcben hűtőszekrény és fagyasztóláda is volt. Az oda bezárt Elisabeth és három gyereke akár hetekig is ellehetett apjuk-nagyapjuk gondoskodása nélkül, egyedül az áramszünet jelenthetett volna veszélyt számukra.

A bűnügyi rendőrség vezetője merő találgatásnak és méltánytalan feltételezésnek minősítette, hogy Josef Fritzl feleségének fel kellett volna tűnnie, hogy a férje kettős életet folytat: nemcsak őt vezette félre a vádlott, hanem mindenki mást is. A 68 éves asszonynak egyébként – lányához hasonlóan – hét gyereke született a férfitól, ők most 30 és 50 év közöttiek.

A feleséget, a fogságban tartott, most 42 éves Elisabethet és öt gyerekét továbbra is az amstetteni klinikán, a külvilágtól elzárva kezelik. Egyelőre nem tervezik a tettét lényegében már beismerő, előzetes letartóztatásban lévő Josef Fritzl további kihallgatását sem, a St. Pölten-i államügyészség a jövő hétre tervezi az első beidézést. A rendőrség becslése szerint a nyomozás akár hónapokig is eltarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik