Nagyvilág

Csökkent Obama hátránya a szuperdelegátusok között

Felére csökkent Barack Obama hátránya a szuperdelegátusok között két hónap alatt Hillary Clintonnal szemben az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

Hétről hétre többen jelentik be az afro-amerikai szenátor támogatását abból a csaknem 800 szuperküldöttből, akiknek a nyári konvención döntő szavuk lesz annak eldöntésében, hogy ki legyen a Demokrata Párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Obama hátránya 21-re olvadt, jelenleg még Clinton vezet 264-243-ra. Ezen a héten hét szuperdelegátus állt az illinois-i szenátor mellé, míg a New York-i szenátor asszony csak négy új küldött támogatását tudta megszerezni.

A CNN hírtelevízió becslése szerint Obama eddig 1730, Clinton 1593 küldöttet “gyűjtött össze”. A verseny olyan szoros, hogy a hátralevő kilenc fordulóban nyilvánvalóan egyikük sem tudja megszerezni a jelöltséghez szükséges 2025 delegátust. A döntés így az el nem kötelezett, vagyis saját belátásuk szerint döntő szuperdelegátusok – pártvezetők és választott képviselők – kezében van, akik közül csaknem 300-an még nem nyilvánítottak véleményt.

Mind több az olyan szuperdelegátus, aki megvonja Clintontól lojalitását és Obama oldalára áll. Ezt jelentette be csütörtökre virradóra Joe Andrew, a Demokrata Párt országos bizottságának egykori elnöke. Andrew döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy az előválasztási küzdelem már gyengíti a Demokrata Párt győzelmi esélyeit.

Andrew-hoz hasonlóan egyre több demokrata vezető sürgeti a szuperdelegátusokat, hogy az öt hét múlva véget érő előválasztási periódus után minél hamarabb, lehetőleg már júniusban döntsék el, melyik aspiráns jelöltségét támogatják. Félelmüket, hogy a demokrata párti győzelem érdekei sérülnek, megerősíti a legutóbbi Ipsos-felmérés: Clinton és Obama hívei között nagy számban vannak olyanok, akik John McCainre fognak szavazni, ha a vetélytárs szerzi meg a demokrata jelöltséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik