Nagyvilág

Carter is Obamát támogatja

Nyíltan nem mondta ki, de egyenes utalást tett Jimmy Carter volt amerikai elnök szerdán Londonban megjelent nyilatkozatában arra, hogy Barack Obamát támogatja a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben.

A 83 éves Carter, aki a jelölt személyéről hivatalosan döntő demokrata konvenció egyik szuperdelegátusa lesz – vagyis saját belátása szerint dönthet arról, hogy kit támogat – a The Daily Telegraphnak azt mondta: nem lenne demokratikus, ha a szuperdelegátusok “homlokegyenest szembemennének” az egész ország demokrata választóinak döntésével.

A legnagyobb konzervatív brit napilap megjegyzi, hogy Hillary Clinton tanácsadói szerint az egyetlen reményt Obama legyőzésére az kínálja, ha meggyőzik a szuperdelegátusokat: Obama “megválaszthatósága” a republikánus jelölttel, John McCainnel szemben annyira kérdéses, hogy figyelmen kívül kellene hagyniuk az előválasztások eredményeit, és Clinton jelölését kellene támogatniuk. A lap szerint Carter hangsúlyozta, hogy sem ő, sem sok más szuperdelegátus erre nem vevő.

„Gyermekeim és házastársaik Obama-pártiak, unokáim szintén. Szuperdelegátusként nem fogom felfedni, hogy kit támogatok, de magára bízom, hogy találgasson” – idézte az interjú készítője Cartert. A volt amerikai elnök szerint “a külföld intenzíven rajong Obamáért, talán jobban, mint a történelem során bármely más jelöltért”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik