Nagyvilág

Elbukhat Brown utolsó bástyája

Ingyen Wi-Fi a londoni tereken, ezerrel több rendőr az utcákon, megemelt dugódíj a metropolisz zsúfoltsága ellen - csak néhány ígéret, mellyel a jelöltek harcba szálltak London polgármesteri székéért. A konzervatívok újító politikusa és a liberális demokrata exrendőrfőnök a csütörtöki választásokon könnyen megtörhetik a nyolc éve a brit fővárost vezető Ken Livingstone baloldali uralmát.

A jelenlegi polgármester, a munkáspárti Ken Livingstone, aki 2000 óta áll London élén, a fővárosi tömegközlekedés drasztikus javítását ígérte, 10 év alatt 39 milliárd font értékű beruházással. London első embere nem véletlenül tulajdonít ekkora jelentőséget a közlekedési reformnak, egyik legnagyobb riválisa, a konzervatív Boris Johnson ugyanis szintén a bedugult fővárosi közlekedés javítását tűzte ki célul.

Ígéretháború kezdődött

A tory politikus, aki mielőtt parlamenti képviselő lett volna, magazinszerkesztőként és közéleti talk show-k gyakori szereplőjeként vált ismertté, a közbiztonság növelése érdekében megduplázná a rendőrök számát a londoni buszokon. Gyalázatos dolog, hogy egy londoni embernek kétszer akkora esélye van arra, hogy kirabolják az utcán, mint egy New York-inak – nyilatkozta Johnson, aki a New York-i polgármester, Rudy Gulianihoz hasonló szigorral lépne fel a fegyveres utcai bűncselekmények ellen.

Brian Paddick, a liberális demokrata pártból szintén nagyszabású ígéretekkel állt elő. Bejelentette, hogy ha megnyeri a választást, Londonban kiépíti a Wi-Fi hálózatot minden közterületen. Tervei szerint a város tíz pontján helyeznek el sugárzókat, egy felhasználó maximum egy órát internetezhet, ezzel megakadályozzák a zene- és filmletöltést.

A beruházásra 4,8 millió fontot szánnak, de ha sikeres lesz, akkor nem fog többe kerülni a következő években. Tervei szerint a sávszélességet visszafogják, hogy ne jelentsen versenyt a fizetős kereskedelmi szolgáltatásoknak, de később a technológia fejlődésével még emelhetik ezt a határt.

Brown pozíciója is inog

A csütörtöki voksolásnak nagy tétje van, a brit Munkáspártnak ugyanis évtizedek óta nem volt ilyen rossz a megítélése. Boris Johnson konzervatív jelölt több felmérés szerint megelőzi a jelenlegi munkáspárti polgármestert, Ken Livingstone-t, és a főváros elvesztése súlyosan kikezdheti Brown pozícióját a zuhanó népszerűségű párton belül.

A londoni polgármester-választás jelentőségét növeli, hogy Nagy-Britannia ad otthont a 2012-es olimpiai játékoknak, így az ötkarikás játékok biztonságos levezénylésének oroszlánrésze a londoni polgármesterre hárul.

Livingstone a kampány során az olimpia megrendezését a város lakóinak érdekében hozott döntésnek próbálta beállítani. Nem azért pályázott a város az olimpia megrendezésére, mert három héten át sportrendezvényeket akartunk Londonban, hanem mert ez volt az egyetlen módja annak, hogy pénzt csikarjunk ki a kormánytól a nyugati városrész fejlesztésére – fejtette ki a Trafalgar téren tartott keddi kampányrendezvényen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik