Nagyvilág

AZ ENSZ magára hagyja Koszovót

A koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK) vezetője - jelenleg Joachim Rücker - a szervezet átalakításának részeként június végéig elhagyja Pristinát, s áttelepül New Yorkba, a világszervezet székhelyére - jelentette hétfőn az Ekspress című helyi albán lap.

Az újság szerint az UNMIK-főnök az ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun hivatalán belül végzi tovább a munkáját, s azon túl, hogy Koszovóra figyeljen, egyéb feladatai is lesznek. Pristinában egy irodavezető marad – néhány beosztottal -, akinek háromhavonta kell jelentést tennie New Yorkban tartózkodó főnökének. Az ENSZ-közigazgatásnak az Ekspress által kérdezett – meg nem nevezett – képviselői azt mondták, hogy mivel a függetlenségét kikiáltó Koszovó alkotmánya június 15-én hatályba lép, át kell alakítani az UNMIK-szerepvállalását.

Ha a hír igaz, s az intézkedés valóban életbe lép, akkor megfigyelők szerint a jelenleginél is robbanásveszélyesebbé válik a koszovói helyzet. A magát függetlennek tartó volt szerb tartomány önállóságát Belgrád mindmáig nem ismeri el, s a többé-kevésbé független állami lét, a nagyjából meglévő koszovói béke egyetlen alapja mindmáig az ENSZ-közigazgatás, amely az UNMIK-ban testesül meg.

Az Európai Unió – az Egyesült Államok támogatásával – eldöntötte ugyan, hogy kiküldi EULEX nevű, főleg jogi, közigazgatási és rendőrségi szakértőkből álló misszióját, hogy az felváltsa az UNMIK-ot, ám ennek a határozatnak nincs semmilyen nemzetközileg elfogadott jogi alapja. A szerbek hallani se akarnak róla, s ellenkezésükhöz jelentős nemzetközi támogatást is fel tudnak sorakoztatni maguk mögé.

Ha az ENSZ-közigazgatás valóban kivonul Pristinából, akkor döntőbíró nélkül marad a teljes függetlenségnél kevesebbről hallani sem akaró albánok, s az azt elismerni sose hajlandó szerbek egymásra acsarkodása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik