Nagyvilág

Rálőttek az afgán elnökre

El kellett menekülnie Hamid Karzai afgán elnöknek és számos más afgán állami tisztségviselőnek egy kabuli nyilvános ünnepségről, mert ismeretlenek - feltehetőleg tálib felkelők - automata fegyverből tüzet nyitottak rájuk.

Százak menekültek el pánikban az elnöki palota közelében lévő helyszínről, amikor meghallották a fegyverropogást. Két robbanás is hallható volt. A televízió élőben közvetítette az ünnepséget és az ahhoz tartozó katonai parádét, a nézők így láthatták, amint a kormány tagjai fedezéket keresve bebújtak az emelvény mellvédje mögé. Kevéssel az incidens után megszakadt a közvetítés.

Egy amerikai tudósító látta, amint a testőrök betuszkolják Karzai elnököt egy gépkocsiba, és nagy sietve elszállítják a helyszínről. Az afgán védelmi minisztérium közlése szerint az államfő és a kormány összes tagja sértetlenül vészelte át a támadást, és biztonságban van. Karzai számos merényletkísérletet élt túl az utóbbi években.

A kormányellenes tálib felkelők egy szóvivője közölte: “a mi embereink lőttek Karzaira”. Zabihullah Mudzsahid szóvivő mobiltelefonon tájékoztatta erről egy nyugati hírügynökség tudósítóját. Szavai szerint hatan hajtották végre a támadást, hármat megöltek közülük a biztonsági erők. A további három sorsáról nem tett említést.

Az inváziós szovjet hadsereg afganisztáni vereségéről, illetve a szovjetbarát kormány 1992-es bukásáról akartak megemlékezni az incidens által félbeszakított ünnepségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik