Nagyvilág

Új drogtörvény készül Hollandiában

A holland kormány péntek este a hallucinogén gombák betiltása mellett foglalt állást. A tilalom azt jelentené, hogy bezárnák az Amszterdamban olyan népszerű "smartshopokat".

A hágai kabinet az egészségügy- és az igazságügy-miniszter tavaly októberben tett javaslatát biztosította támogatásáról, amelynek értelmében módosítanák a közismerten liberális holland drogtörvényt: a “szent gombáknak” is nevezett hallucinogén növényeknek nemcsak az árusítását, hanem a termesztését is betiltanák.

A döntésre, amelyet a holland parlament képviselői várhatóan szintén támogatni fognak, azután került sor, hogy számos, a hatóságok és az egészségügyi szervek által a gombák fogyasztásával összefüggésbe hozott baleset történt az elmúlt néhány években, és ezek áldozatai, illetve kárvallottjai kizárólag külföldi turisták voltak.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az ilyen balesetek száma az elmúlt három évben kétszeresére nőtt: 2004-ben még csak 55 esetet regisztráltak, 2007-ben már több mint százat. Az incidensek helyszíne az esetek többségében Amszterdam volt. 2007 márciusában meghalt egy 17 éves francia lány, aki gombaevés után levetette magát a holland főváros egyik hídjáról. Mindazonáltal a hivatalos hatósági jelentés nem hozta kapcsolatba a halálesetet a drogfogyasztással. Voltak olyan esetek is, amikor egyes turisták agresszívvé váltak vagy pedig paranoiás rohamot kaptak gombaevés után.

A szárított hallucinogén gombák árusítása máris tilos, de a friss gombáké egyelőre még engedélyezett. Hollandiában 1976-ban megszüntették a kannabisz-származékok fogyasztásának és birtoklásának büntethetőségét. A marihuána és a hasis különböző változatait ma is árusítják a hivatalosan engedélyezett “coffee-shopokban”, kis mennyiségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik