Nagyvilág

Továbbgyűrűzik a szíriai nukleáris botrány

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) komolyan veszi és tüzetesen kivizsgálja az amerikai hírszerzésnek azt az állítását, amely szerint Szíria Észak-Korea segítségével épített atomreaktort - közölte pénteken Mohammed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója.

Közleményében egyúttal közvetve bírálta az Egyesült Államokat amiatt, hogy visszatartotta a rendelkezésére álló információkat, és nem megfelelő időben tájékoztatta a nukleáris energia békés és biztonságos felhasználásáért felelős ENSZ-szervet.

Ugyancsak elmarasztalta Izraelt, mert megítélése szerint azzal, hogy hét hónappal ezelőtt “egyoldalúan” támadást intézett a szíriai létesítmény ellen, aláásta az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását célzó nemzetközi egyezmény központi elemét képező ellenőrzési és ténymegállapító eljárást.

Az atomreaktort támadták

A washingtoni Fehér Ház csütörtökön közölte először nyilvánosan, hogy tudott arról: az izraeli légierő az atomreaktort vette célba, amikor tavaly szeptemberben támadást indított szíriai területen. Hét hónapi hallgatását megtörve az amerikai kormányzat azt állította, hogy “különböző információi” alapján a reaktor nem békés célokat szolgált, és építéséhez Észak-Korea segítséget nyújtott.

A bécsi székhelyű NAÜ vezetőjét csütörtökön tájékoztatta első ízben az Egyesült Államok, John Rood, a fegyverzetellenőrzés témaköréért felelős államtitkár beszélt vele telefonon. Úgy tudni, hogy az osztrák fővárosban tartózkodik egy amerikai hírszerzési küldöttség, amely azt a feladatot kapta, hogy megossza az amerikai értesüléseket a szakosított ENSZ-szerv illetékeseivel.

Megtévesztették a NAÜ-t

A pénteken kiadott közlemény megszövegezése alapján Baradeit őszintén felháborította, hogy ilyen hosszú ideig hagyták az általa irányított testületet a “sötétben tapogatózni”. Leszögezte, hogy a NAÜ kellő komolysággal veszi az ügyet, és alaposan ki fogja vizsgálni, vajon helytállóak-e az amerikai információk. Kiemelte, hogy a kapott tájékoztatás szerint a reaktor még nem volt üzemképes állapotban, és nukleáris anyagot sem helyeztek el benne.

Egyidejűleg bírálattal illette Damaszkuszt is, mert a NAÜ-vel kötött megállapodása értelmében kötelessége lett volna, hogy előre tájékoztassa az energiaügynökséget a nukleáris létesítménnyel kapcsolatos tervéről, illetve az építési munkálatokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik