Nagyvilág

Támadásba lendült a zimbabwei hatalom

A zimbabwei rohamrendőrség pénteken megrohamozta a legnagyobb ellenzéki párt, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) hararei székházát - közölte Nelson Chamisa, a párt szóvivője. Bejelentését a helyi hatóságok is megerősítették.

A szóvivő szerint az akcióban részt vevő rohamrendőrök összeszedték azokat a zavargások miatt otthonukból elmenekülteket, akik a székházban kerestek oltalmat. Nem kímélték a sebesülteket sem, akiket éppen orvosok láttak el.

Az ellenzéki párt közleménye szerint mintegy 250 erősen felfegyverzett rendőr támadta meg az épületet, a párt körülbelül 300 hívét vették őrizetbe és szállították el zsúfolt rendőrségi buszokon. Több számítógépet is lefoglaltak. Hatósági közlés szerint a lefogottakat azzal gyanúsítják, hogy “közük volt több, vidéken elkövetett bűntényhez”.

A zimbabwei ellenzék, amely állítása szerint megnyerte a március 29-i parlamenti választásokat, azzal vádolja Robert Mugabe elnök rendszerét, hogy “háborút indított” az MDC hívei ellen a hatalom megtartása érdekében. A választási bizottság azt ígérte, hogy a szavazatok egyes körzetekben végzett újraszámlálásának eredményét a hét végén nyilvánosságra hozzák. Ugyanakkor mind a mai napig nem jelentették be a szintén március 29-én tartott elnökválasztás végeredményét.

Mugabe, a zimbabwei függetlenségi harc egykori hőse viszont azzal vádolja az ellenzéket, hogy összefogott az ő nyugati kritikusaival hatalma megdöntésére. A legnagyobb állami kézben lévő napilap, a The Herald pénteki számában szokatlanul heves kirohanást intézett a Mugabéval szembeforduló afrikai vezetők ellen, “rövidlátó hajbókolóknak” nevezve őket. Az ügy közvetlen előzménye: Zimbabwe szomszédai a héten megakadályozták, hogy egy kínai hajó kirakja a zimbabwei kormánynak szánt fegyverszállítmányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik