Nagyvilág

Több RMDSZ-es képviselő átállt az ellenfélhez

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számos polgármestere és önkormányzati képviselője függetlenként vagy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben száll versenybe a júniusi romániai helyhatósági választásokon - írja csütörtöki számában a Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő újság szerint e személyek közül a legtöbben azzal indokolják a döntésüket, hogy az RMDSZ által megszervezett előválasztásokon alulmaradtak. A lap szerint az átállásban az sem gátolta meg őket, hogy a megméretés előtt írásbeli ígéretet tettek: a választásokon nem indulnak az RMDSZ ellen.

A lap szerint a “dezertőrök” zöme a belső választási rendszer hiányosságaira hívja fel a figyelmet, vagy egyenesen azzal vádolja kihívóit, hogy csalással szerezték meg a jelöltséget. De olyan személy is akad, aki az eddigi munkájának folytatását hozza fel érvként.

A legismertebb ilyen eset – írja a Krónika – Vajda Lajosé, aki jelenleg a Kovászna megyei tanács alelnöke. Ő azért döntött úgy, hogy függetlenként pályázza meg a megyei tanácselnöki tisztséget, mert folytatni szeretné az elkezdett projekteket, és nem látta biztosítottnak, hogy a szövetség valóban őt javasolja majd a megyei önkormányzat alelnöki posztjára.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szerint az átállók elmarasztalhatók, amiért megszegték írásbeli nyilatkozatukat, bár ez utóbbi csak “egyfajta erkölcsi bizonylat” – mondta Kovács a lapnak. Az MPP vezetői nem látnak semmi kivetnivalót abban, hogy valaki RMDSZ-es politikus volt, mielőtt a polgári alakulatba iratkozott be – olvasható a Krónikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik