Nagyvilág

Észak-Korea segített Szíria nukleáris tervében?

Az Egyesült Államok szerint Észak-Korea és Szíria minden állításuk ellenére együttműködtek nukleáris téren és Washington ennek leleplezésére készül.

Nevük elhallgatását kérő amerikai hivatalnokok értesítették a The Washington Post című amerikai napilapot, hogy az Egyesült Államok olyan felvételek birtokába jutott, amelyeken szíriai nukleáris létesítményekben észak-koreaiak láthatók. A videofelvételek tanulsága szerint a szíriai nukleáris létesítmény felépítése ráadásul meglepő hasonlóságot mutat Phenjan atomreaktoraival – írja a BBC.

Szíria tagadja, hogy nukleáris programja atomfegyver előállítását szolgálná, vagy bármilyen együttműködési megállapodást kötött volna Észak-Koreával.

Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai illetékes szerint az amerikai hírszerzés csütörtökön tárja a Kongresszus elé annak bizonyítékait, hogy Phenjan miként segítette Damaszkuszt nukleáris tevékenységében a titokban felépített szíriai plutóniumreaktor 2007-es lerombolása előtt és után.

Ez lenne az első eset, hogy az USA megtörné a Bush-kormányzat makacs hallgatását az izraeli légierőnek ama rejtélyes 2007. szeptemberi, Szíria elleni támadásáról, amelynek célpontja médiaforrások szerint egy észak-koreai közreműködéssel épített nukleáris létesítmény volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik